Ultimele Știri

Dictatorul Erdogan a ordonat reținerea a zeci de jurnaliști de investigație

"Presa liberă nu poate fi redusă la tăcere"

Poliția turcă a efectuat o serie de raiduri în mai multe orașe, duminică, pentru reținerea a 24 de persoane, printre care jurnaliști, producători de televiziune și polițiști. Persoanele reținute sunt acuzate de asociere cu o organizație condusă de un cleric islamist moderat din SUA, cunoscut ca un critic puternic al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Acesta este ultimul act de represiunea împotriva clericului Fethullah Gulen, pe care guvernul l-a acuzat de orchestrarea unui presupus complot  care ar fi dus la destabilizarea puterii de la Ankara. Guvernul declară că adepții grupului au fost în spatele acuzațiilor de corupție de anul trecut, fapt ce a forțat patru miniștri ai Cabinetului Erdogan să demisioneze.

media1

Gulen, care locuiește în exil autoimpus în Pennsylvania, neagă acuzațiile. În timpul unui discurs sâmbătă, Erdogan a promis să reducă la tăcere rețeaua de trădatori și că o să-i facă să plătească. Agenția de stat Anadolu, a declarat că un tribunal a emis mandate de arestare pentru 32 de persoane conectate la mișcarea, clericului Gulen și că 24 dintre ei au fost reținuți în raiduri, în Istanbul, și în alte orașe din Turcia, duminică. Printre cei arestați se află și Ekrem Dumanli, redactorul-șef al ziarului Zaman, care a fost luat în custodie de la sediul central din Istanbul, unde acesta lucrează. Arestarea sa a fost transmisă în direct de către televiziunea de stat turcă.

A mai fost emis un mandat de arestare pe numele lui Hidayet Karaca, directorul executiv al televiziunii Samanyolu, precum și pe numele a doi producători de la aceeași companie media. Atât Zaman cât și Samanyolu sunt simpatizanți ai mișcării islamice moderate care luptă împotriva lui Erdogan. Anadolu relatează că persoanele arestate sunt suspectate de „utilizarea intimidărilor și amenințărilor” pentru a încerca preluarea puterii în stat. Agenția de știri de stat afirmă că ofițerii de poliție reținuți sunt suspectați de fabricare de probe. 

turcia1

Mii de susținători s-au adunat în fața sediului Zaman pentru a protesta  împotriva arestării lui Dumanli și a celorlalți jurnaliști, strigând: „Presa liberă nu poate fi redusă la tăcere”.  Asociațiile de jurnalism din Turcia a denunțat, de asemenea, raidurile ce vizează jurnaliști, în timp ce Human Rights Watch a declarat că reținerile sunt o încercare de a distruge mass-media neloială regimului Erdogan.

Mai mulți ofițeri de poliție considerați a fi aproapiați ai mișcării Gülen au fost arestați la începutul acestui an pentru presupuse interceptări telefonice ilegale. Guvernul a declarat că dorește ca Gulen să fie extrădat în Turcia din Statele Unite ale Americii. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*