Ultimele Știri

Diaspora cere vot prin corespondenţă. Puterea şi opoziţia se acuză reciproc de jocuri de imagine

Unii reprezentanţi ai diasporei cer ca legea să fie votată urgent şi ameninţă cu proteste la instituţiile europene

vot

Votul prin corespondenţă revine în atenţia publică. Unii reprezentanţi ai diasporei cer ca legea să fie votată urgent şi ameninţă cu proteste la instituţiile europene. Puterea şi Opoziţia se acuză însă reciproc de jocuri politice, iar în lipsa unui acord adoptarea legii e mult întârziată. Astfel, scenariul de la alegerile prezidenţiale, când mii de români nu au putut să îşi exprime votul din cauza lipsei de organizare, s-ar putea repeta la parlamentarele de anul viitor.

Reprezentanţii diasporei sunt nemulţumiţi de tergiversarea adoptării votului prin corespondenţă în Parlament şi sunt decişi să îşi facă auzită nemulţumirea până la Bruxelles.

Liberalii au răspuns apelului diasporei. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu atrage atenţia că legea votului prin corespondenţă trebuie adoptată urgent. Astfel, nu se va putea aplica la alegerile generale de anul viitor.

Social-democraţii spun că liberalii fac doar un joc de imagine. Pentru că deţin preşedinţia comisiei de cod electoral iar în Parlament se află deja mai multe propuneri legislative pe această temă.

Diaspora a mai primit o lovitură din partea aleşilor. Legea alegerilor parlamentare, adoptată recent, prevede că diaspora va fi reprezentată de doar patru deputaţi şi doi senatori. Asta deşi în străinătate trăiesc şi muncesc, în prezent, peste 2 milioane şi jumătate de români. Iar la ultimele alegeri, mii de români din diaspora nu au putut vota din cauza proastei organizări a secţiilor de votare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*