Ultimele Știri

Diagnosticarea bolii Alzheimer printr-un test de sânge

Cercetătorii britanici au dezvoltat un test de sânge pentru depistarea bolii Alzheimer din stadii incipiente. Testul funcţionează prin cercetarea unor combinaţii de markeri în sânge care sunt diferite la persoanele care suferă de Alzheimer, faţă de persoanele sănătoase. Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham sunt pe cale să dezvolte un test de sânge rapid pentru depistarea bolii Alzheimer, test ce va putea fi folosit în clinci. Acest lucru va înseamna diagnosticare timpurie şi tratamente mai eficiente. Testul de sânge utilizează nişte proteine care au fost legate de boala Alzheimer, precum amiloid şi APOE.

Prin analizarea atentă a sângelui colectat de la persoanele bolnave precum şi de la cele cu probleme timpurii de memorie, cercetătorii au depistat şi alţi markeri sugestivi pentru această afecţiune. Cercetătorii au declarat că încă mai trebuie făcute cercetări pentru validarea testului, până acesta va putea fi folosit pe pacienţi, însă au subliniat că acea combinaţie de markeri pe care au descoperit-o oferă rezultate promiţătoare. Rezultatele obţinute de cercetători demonstrează că este posibil din punct de vedere tehnic să se facă diferenţa între persoanele sănătoase şi cele bolnave de Alzheimer, printr-un test de sânge.

Având în vedere că testele de sânge reprezintă o modalitate rapidă şi uşoară de diagnosticare, cercetătorii sunt încurajaţi de rezultatele obţinute şi de potenţialul pe care acestea le oferă pentru viitor. Cercetătorii declară că testul poate ajuta pacienţii în mai multe moduri, inclusiv pentru că le poate da un diagnostic final, ceea ce nu este întotdeauna posibil cu metodele actuale de diagnosticare. În viitor, testul ar putea deveni o modalitate ieftină şi uşoară de pre-detectare, ce ar putea ajuta la diagnosticarea bolii înainte ca simptomele să se manifeste.

Astfel, cercetătorii declară că în privinţa folosirii testului, aceştia speră că va fi folosit la persoanele cu predispoziţie pentru Alzheimer. Dacă în urma testului, rezultatul indică un risc mediu, pacientul poate fi monitorizat îndeaproape, iar în cazul în care rezultatul indică un risc crescut, atunci pacientul poate fi îndrumat către un medic specialist pentru teste mai amănunţite. Deşi va mai dura ceva vreme până testul va fi disponibil la scară largă, rezultatele sunt promiţătoare. De asemenea, dacă acest test de sânge va fi folosit în paralel cu alte metode de diagnostic, poate fi de un real ajutor.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Diagnosticarea bolii Alzheimer printr-un test de sânge

  1. Sa speram ca aceasta descoperire se va materializa si va fi posibila depistarea bolii Alzheimer din stadii incipiente.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*