Ultimele Știri

Dezvăluiri Rise Project: Familia Baștea, partenerii imobiliari ai familiei Iohannis

klaus

RISE Project a încercat să afle cine sunt membrii familiei Baștea – cei alături de care Klaus și Carmen Iohannis au traversat ultimii optsprezece ani, luptând, cot la cot, pentru două case din centrul Sibiului care nu li se cuveneau.


Săptămâna trecută, RISE Project a prezentat traseul pe care familiile Baștea și Iohannis l-au parcurs pentru a-și însuși două imobile din Sibiu, naționalizate în timpul comunismului.

Folosind adeverințe de stare civilă false și un certificat de moștenitor încheiat prin fraudă – acte care le atestau un drept inexistent de succesiune – Baștea și Iohannis au reușit să scoată cele două clădiri din proprietatea statului și să le treacă pe numele lor.

Închiriind, după aceea, parterul unuia dintre imobile către banca Raiffeisen, Baștea și Iohannis au încasat, vreme de paisprezece ani, rente totale de aproximativ 640.000 de euro.

Dreptul lor de proprietate asupra parterului comercial închiriat către Raiffeisen este, în prezent, contestat în instanță. Azi, 3 septembrie, e programat un nou termen la Curtea de Apel Brașov.

Pe parcursul acestei documentări, RISE Project a încercat să ia legătura, prin e-mail, cu membrii familiei Baștea. Aceștia nu au răspuns la mesajele care le-au fost transmise.

Rodica Baștea, între fiicele sale, Ligia-Ioana (stânga) și Camelia (dreapta). În medalion, Ioan Baștea (1960-2010). Foto: Facebook – contul Rodicăi Baștea.

Rodica Baștea, între fiicele sale, Ligia-Ioana (stânga) și Camelia (dreapta). În medalion, Ioan Baștea (1960-2010). Foto: Facebook – contul Rodicăi Baștea.

Combinatul Chimic Victoria

Familia Baștea provine din comuna Viștea – o localitate de la poalele Munților Făgăraș, așezată pe drumul care unește Brașovul de Sibiu.

Până să plece în America, Baștea au locuit în satul Viștea de Sus, o așezare ai cărei țărani, în anii comunismului, au dat portul popular pe salopeta proletară, mergând să lucreze în orășelul învecinat Victoria – o localitate crescută, direct din iarbă, în jurul Combinatului Chimic cu același nume.

Comuna Viștea este mai aproape de Sibiu decât de Brașov, deși, administrativ, ține de acesta din urmă. În imagine, cele două proprietăți ale familiei Baștea din Viștea. INFOGRAFIE: Sergiu Brega. FOTO: Google Earth, Sergiu Brega.

Azi, Combinatul e o umbră tremurată a ceea a fost în trecut. Locuitorii zonei s-au deprins să își numere, periodic, vecinii, rudele, prietenii care ies pe poarta uzinei și iau în piept anii șomajului.

De mai bine de un deceniu, Combinatul se tot dezumflă și își trimite muncitorii pentru totdeauna acasă. Pe vremuri, întins pe sute de hectare, ascuns, în parte, sub brazi, cu agregatele lui gigantice, părea mai mare și mai important decât culmile munților de deasupra.

Câteva autobuze opreau, dis-de-dimineață, în fiecare sat din împrejurimi, umplându-se cu țărani pe care îi conduceau la serviciu. Acum, autobuzele se încolonează și pleacă la drum, cu aceiași lucrători și cu fiii lor, spre Italia și Spania.

Absolvenți de liceu

Familia Baștea nu s-a lăsat dusă din sat de mirajul țărilor europene. A plecat în Statele Unite, în 2000, prin Loteria Vizelor.

Înainte de a se stabili în Jacksonville (Florida), soții Baștea, Ioan și Rodica, munceau pământul din Viștea și mergeau la serviciu în Victoria.

Ioan era electrician la Combinat. Făcea verificări și reparații; ținea utilajele în viață. Rodica era angajată la biroul de contabilitate al societății care alimenta orășelul cu apă caldă.

Amândoi aveau studii medii. Terminaseră doar liceul.

Tipograf la fabrica de plicuri

Casa din America pe care soții Baștea și-au cumpărat-o în 2006. FOTO: Google Earth, Google Street View.

După ce a ajuns în America, Rodica (51 de ani) a fost bucătăreasă la un hotel Ramada. Apoi, a muncit la o fabrică de tutun, spune CV-ul publicat pe un site de recrutare a forței de muncă.

În 2006, cei doi și-au cumpărat o casă în Jacksonville. Au plătit 320.000 de dolari pentru ea – reiese din registrul bunurilor imobiliare al statului Florida.

Ioan Baștea a murit în spital, în 2010, la distanță de două săptămâni de ziua în care trebuia să aniverseze 50 de ani. Era tipograf la o firmă care producea plicuri, potrivit certificatului de deces.

Fetele lor – Camelia și Ligia-Ioana – au făcut studii universitare în America. Trăiesc și ele în Jacksonville. Sunt căsătorite cu români.

În vizită, la Cotroceni

Anul trecut, în noiembrie, soțul Cameliei, Nicu Borzea, a postat pe Facebook texte pline de entuziasm, salutând succesul lui Iohannis în alegeri:„Ponta, unde estii ca nu te vad..la sediul PCR? Cum e ma cu sef din Ardeal..Acuma sa te vad Michey!!!”.

Când Iohannis a pus prima oară piciorul la Cotroceni, în decembrie, Nicu Borzea, venit tocmai din America, a fost acolo, pe holurile palatului. Și-a făcut fotografii în mai multe încăperi, inclusiv în biroul președintelui.

Nicu Borzea, ginerele lui Ioan Baștea, jucându-se de-a președintele prin încăperile Palatului Cotroceni. Aici, chiar în biroul celui mai important om din stat. FOTO: Facebook – contul lui Nicu Borzea.

Și Rodica Baștea îl susține pe Iohannis, cum poate, în mediul virtual.

În ziua în care, după deliberări tensionate, Partidul Național Liberal l-a desemnat pe primarul Sibiului să candideze la alegerile prezidențiale, Rodica a scris, pe Facebook, bucuroasă: „Felicitari! Cu ajutorul lui Dumnezeu innainte!”.

Nașul

Nicu Borzea și soția lui, Camelia, au doi copii.

Sătenii din Viștea spun că nașul celui de-al doilea născut ar fi chiar Iohannis.

Tot ei zic că pe actualul președinte al României l-au zărit o singură dată la Viștea. Atunci când a participat la o înmormântare.

Deși e plecată de 15 ani în America, familia Baștea încă mai are două proprietăți în Viștea.

Citește continuarea articolului pe Riseproject.ro

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*