Ultimele Știri

Dezinteresul prefectului din Vaslui, față de viol. O societate în care victimele sunt singurele vinovate

Prefectul judeţului Vaslui, Andrei Puică, declară printre altele, că fenomenul de viol este greu de controlat. Acesta nu are o idee clară asupra măsurilor care ar trebui luate pentru a opri aceste abuzuri, bănuiește doar că ”eventual” va organiza campanii care să îi convingă pe tineri să evite autostopul.

În concepția prefectului, înțelegem că principala cauză a acestui eveniment este urcarea tinerei în mașina cuiva. Reamintim că nu era vorba nicidecum de un ”autostop”, ci fata s-a urcat în mașina unor cunoscuți. Ce ne-ar putea învăța campania organizată de prefect? Că din întâmplarea fetei ar trebui să învățăm să nu ne mai urcăm nici în mașina persoanelor pe care le cunoaștem de-o viață?

În mod ironic, campania se îndreaptă tot asupra persoanelor care ar putea deveni victime, nu asupra celor care pot fi periculoși în societate. Ajungem să fim învățate, ca femei, să ne ferim de oameni, chiar și de cei pe care îi cunoaștem: să nu ne urcăm în mașina lor, chiar dacă suntem de părere că îi cunoaștem foarte bine; să nu umblăm noaptea pe stradă; să fim atente cu tot ce se întâmplă în jur.

Între timp, nimeni nu s-a gândit la metode de a combate violul în sine, chiar de la rădăcină. Nu noi, victimele, putem combate violul, ci acesta nu ar exista dacă nu ar mai exista violatorii în sine. Nu ne putem pune restricții la tot pasul, ferindu-ne de lumea în care trăim, și în care ne putem confrunta cu abuzuri fizice și sexuale. Nu ne putem pune neîncetat limite, nu ar trebui să fim nevoite să fugim în mod continuu de pericole, ci ar trebui să fim ferite de ele.

Ideea prefectului ar fi putut fi cu totul alta, poate anumite programe de reeducare, de discutare a ceea ce înseamnă de fapt violul, și a repercursiunilor pe care le are acesta. De asemenea, celor cu astfel de tendințe, ar putea să li se prezint exact pedeapsa pe care ar primi-o în acest caz și cum ar arăta viața lor după aceste abuzuri contra altor persoane.

”Am avut o discuţie cu domnul Mihai Carp, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, care mi-a spus că în acest caz, Poliţia şi-a făcut datoria, rămânând acum ca justiţia să-şi facă treaba. Am înţeles că au fost organizate permanent acţiuni de prevenire. Vom vedea ce putem face pentru ca pe viitor astfel de fapte să fie mai puţine. Oricum, fenomenul este greu de controlat. De exemplu, în acest caz vorbim despre o tânără care a urcat în maşina unui cunoscut, care a promis că o duce acasă. Eventual, o să ne orientăm la campanii prin care să-i orientam pe tineri cu privire la mijloacele de transport pe care le folosesc, să evite autostopul”, a declarat prefectul.

Nu, domnule prefect, nu victimele trebuiesc educate, ci violatorii.

Și pentru ca peisajul să devină cu atât mai absurd, locuitorii din localitatea Văleni, satul vasluian unde a avut loc violul din luna noiembrie, sar în apărarea celor 7 inculpați și acuză presa că ar fi stricat reputația satului prin dezaterea continuă a acestui subiect. Cei 7 băieți au semnat miercuri registrul care consemnează prezenţa persoanelor supravegheate sub control judiciar, la Postul de Poliţie Văleni.

Unul dintre localnici, susține că judecători trebuie să fi avut motive destul de bune pentru a-i elibera pe violatori, ținând cont că fata abuzată nu ar fi ”ușă de biserică”. Acesta a îndemnat presa să nu se mai ocupe de acest subiect, pe care ar trebui să îl lase în mâna justiției.

„Voi, presa şi televiziunile, ne-aţi făcut satul de râs. Eu ştiu bine ce s-a întâmplat, am auzit ce s-a întâmplat şi vă spun că fata nu este uşă de biserică. (…) Lăsaţi justiţia să-şi facă treaba. Dacă judecătorii au decis eliberarea băieţilor, au avut motivele lor. Dreptatea o face justiţia, nu presa”.

Prin urmare, noi femeile, ar trebui să avem grijă atunci când suntem abuzate și ne confruntăm cu traume, avem dreptul de a cere dreptate doar dacă avem reputație de ”ușă de biserică”. În ce lume trăim?

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*