Ultimele Știri

Dezastru pentru românii cu credite în franci! Peste 4,5 lei pentru un franc elvețian

franci elvețieni

Circa 75.000 de români cu credite în franci elvețieni au fost puși  în situația de a intra în incapacitatea de a-și plăti ratele la bancă, totul datorită volatilității francului. 

În timp ce alte țări din Uniunea Europeană i-au măsuri pentru a-și salva cetățenii de nebuloasa numită francul elvețian autoritățile de la București bat pasul pe loc și vin cu scuze sau mai nou cu acuze la adresa românilor care au avut tupeu să facă credite în această monedă. Francul elvețian a devenit cea mai volatilă monedă din lume, depășind chiar și rubla rusească greu încercată de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. 

curs BNR

Guvernul României anunță că va elabora un sistem prin care cetățenii cu salarii mici, vor fi salvați de plata creditelor, acestea fiind reeșalonate pe o perioadă mai lungă de timp și chiar adoptarea legii falimentului personal, având discuții cu Fondul Monetar Internațional pe această temă. 

Salvarea românilor cu credite în franci se pare că vine de la bănci totuși.Volksbank a anunțat că a înghețat cursul pentru următoarele 3 luni, iar Raiffaisen Bank anunță că va reduce rata dobânzilor începând cu 23 ianuarie, alte bănci au anunțat la rândul lor măsuri pentru clienții cu credite în această monedă.

Măsurile băncilor nu sunt tocmai salvatoare, fiind doar o jonglerie de moment, adevărata luptă  și greul pentru cetățenii cu credite în franci se va da în lunile următoare. Deși ministrul de Finanțe elvețian anunța că francul se va stabiliza la 1.10 franci elvețieni pentru un euro acest lucru nu se întâmplă. Francul își face de cap și se pare că nu va fi stabil în următoarea perioadă, cel puțin până la sfârșitul lunii ianuarie. 

Ce nu înțeleg mulți este faptul că francul a provocat o explozie, a fost detonată o bombă, a provocat pierderi colosale, iar în următoarea perioadă vor veni undele de șoc, ceea ce ne pune în fața faptului împlinit.

Deflația de care se temea în 2011 Banca Națională a Elveției poate  deveni acum foarte acută, iar pierderile vor aduce țara cantoanelor într-o situație nu tocmai confortabilă. Elveția este cea mai afectată de explozia francului, țara cantoanelor înregistrând pierderi de peste  110 miliarde franci elvețieni. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*