Ultimele Știri

Dezastru ecologic pe râul Bistrița. Apa s-a făcut roșie după ce a fost poluată cu peste un milion de litri de substanţe toxice

raul bistrita poluat

Poluare masivă cu metale grele pe râul Bistrița, după ce ape uzate de la mina Isipoaia, de pe raza orașului Broșteni, s-au revărsat și au ajuns în râu. Fenomenul s-a produs din cauza acumulării în subteran a apelor de mină, care s-au descărcat în râul Bistrița.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, Daniel Drăgoi, a declarat că se confruntă cu cel mai grav accident ecologic din ultimii 25 de ani din judeţ, deşi probele prelevate din apele râului Bistriţa nu au fost încă analizate în laborator.

Mina de cupru, zinc, plumb și fier a fost închisă în urmă cu câțiva ani, iar galeria zidită. S-au pus două diguri de beton armat și conducte de evacuate, însă nu s-au făcut bazine de decantare și de depoluare, așa cum au cerut autoritățile locale. În aceste condiții, apele strânse în timp s-au revărsat producând poluare pe râul Bistrița, care este roșu de miercuri după amiază, în condițiile în care s-au revărsat câte 150 de litri de apă cu metale grele pe secundă în Bistrița.

Autoritățile locale fac un apel către populație să nu folosească apa din râu pentru adăparea animalelor și asta în condițiile în care orașul este alimentat cu apă din altă sursă, din pârâul Neagra.

Primă măsură pe care am luat-o încă de miercuri a fost atenţionarea populaţiei să nu consume apa din râul Bistriţa, să nu folosească apa pentru adăparea animalelor şi să nu pescuiască’, a declarat Iulian Jugan, secretar de stat la Apele Române.

Daniel Drăgoi speră că populaţia nu va avea de suferit, deşi este vorba despre o situaţie de forţă majoră: ‘Am anunţat autorităţile din judeţul Neamţ despre această poluare masivă şi sperăm că populaţia nu va avea de suferit din cauza ei. Este o situaţie de forţă majoră pe care sper să o trecem cu bine.’

După ce alarma a fost declanşată, la faţa locului au ajuns echipaje ale SGA Suceava, Garda de Mediu Suceava şi ISU Suceava. Din apele care au ajuns în râul Bistriţa au fost luate probe. Însă, din cauza faptului că lucrătorii ISU nu aveau reactorii necesari, rezultatele vor fi cunoscute abia astăzi.

Mina Isipoaia a fost închisă total în 2013, iar în mod normal trebuia să fie una dintre exploatările sigure pentru mediu.

Potrivit proiectului de acord de mediu privind închiderea minei Isipoaia, trebuiau supuse unui amplu proiect de ecologizare mai multe obiective folosite în perioada în care societatea funcţiona în mod normal, pentru a se evita un astfel de dezastru.

Râul Bistriţa a fost poluat cu peste un milion de litri de substanţe toxice, conținând cupru, fier şi zinc, iar apa a căpătat o culoare portocalie.

Din fosta mină s-au scurs, timp de două ore, aluviuni care au contaminat râul. Autorităţile au prelevat probe de apă, din amonte şi aval, de pe râul Bistriţa. 

După analiza cauzelor care au dus la producerea incidentului, se vor stabili măsuri de remediere a situaţiei. Nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă și nici nu a fost afectată vegetația din zonă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*