Ultimele Știri

Descoperire umitoare! Misterul numerelor roșii de pe Colosseum

În plin proces de restaurare, grandiosul amfiteatru al Romei Antice, Colosseumul, pare să mai aibă și alte mistere rămase ascunse sub praful timpului care s-a scurs în cei 2000 de ani de existență.

Recent, echipa de restaurare a Colosseumului a descoperit mai multe numere pictate în roșu pe pereții celebrului amfiteatru. Arheologii au descifrat misterul lor, iar rezultatul a fost unul spectaculos.

image

Se pare că numerele roșii erau folosite de romani pentru a putea găsi mai ușor locurile de pe care aveau să privească celebrele lupte ale gladiatorilor. Numerele erau sculptate în piatră și mai apoi vopsite cu roșu pentru ca cei 50.0000 de spectatori să păstreze ordinea de intrare și ieșire din amfiteatru.

Colosseumul avea 80 de porți de acces numerotate, plus alte patru nenumerotate. Două dintre porțile de acces erau rezervate împăratului, magistraților, patricienilor și vestalelor. O altă poartă era utilizată pentru morți, gladiatori și fiare sălbatice.

image

Porțile numerotate au constituit primul pas din cadrul unui sistem vast de control menit să permită miilor de spectatori să pătrundă în ordine în amfiteatru.

„Cei 50.000 de spectatori aveau un bilet pe care era scris numărul porții de acces prin care trebuiau să intre. În interiorul arenei existau alte numere care ajutau oamenii să își găsească locurile, în funcție de statutul social”, a declarat directorul monumentului Rossella Rea.

Amfiteatrul în formă de elipsă, cu axa mare de 186 m, axa mică de 150 m, avea un perimetru de 520 m si o înălțime de 55 m, oferind locuri pentru aproximativ 50.000 spectatori. Fundația pe care a fost construit avea 12 metri grosime.

Împăratul Vespasian, fondatorul dinastiei Flaviane, a început construcția Colosseumului în anul 72 d.Hr.. Aceasta a fost încheiată în anul 80 d.Hr., la un an după moartea lui Vespasian, de fiul său Titus.

Titus a dedicat în cinstea Colosseumului 100 de zile de jocuri, ospățuri, bătălii navale și execuții publice. În dimineața deschiderii amfiteatrului, mulțimea s-a delectat cu o paradă de peste 10.000 de animale, incluzând lupi, crocodili, girafe și hipopotami. După-amiaza a continuat cu luptele de gladiatori, care de cele mai multe ori se sfârșeau tragic, în aplauzele mulțimii extaziate.

image

Uriașul amfiteatru a fost construit în locul unui lac artificial, parte din marele parc construit de Nero în centrul Romei, care includea de asemenea și Domus Aurea, cât și statuia Colossus. Această gigantică statuie a lui Nero, de 36 de metri înălțime, care îl prezenta pe împărat în chip de zeu al soarelui a dat numele actual al construcției – Colosseum. Statuia, amplasată lângă amfiteatru, a fost demolată ulterior.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*