Ultimele Știri

Deputaţii au adoptat OUG privind doctoratele plagiate, dar au scos sancţiunile

doctorate

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, OUG 4/2016 privind sancţiunile în cazurile de plagiat în lucrările de doctorat, dar au eliminat mai multe sancţiuni, proiectul fiind trimis la Senat, care este for decizional în acest caz.

Proiectul de adoptare a OUG nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 a fost adoptat cu 216 voturi ”pentru” şi niciun vot împotrivă.

Potrivit OUG 4/2016, pentru abaterile personalului din candrul instituţiilor de învăţământ, constatate şi dovedite de către Consiliul Naţional de Etică, acest organism poate aplica mai multe sancţiuni printre care retragerea calităţii de coordonator de doctorate, retragerea titlului de doctor, retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradare, destituirea din funcţia de conducere din instituţia de învăţământ superior, precum şi desfacerea disciplinară a contractului de muncă. 

Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a scos aceste sancţiuni, dar a lăsat avertismentul scris, retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită sau interzicerea pentru o perioadă determinată a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetării şi dezvoltării.

„Se interzice ocuparea posturilor didactice şi de cercetare de către persoane cu privire la care s-a dovedit că au realizat abateri grave de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică şi activitatea universitară, stabilite conform legii. Se anulează concursul pentru un post didactic sau de cercetare ocupat, iar contractul de muncă cu universitatea încetează de drept, indiferent de momentul de la care s-a dovedit că o persoană a realizat abateri grave de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică şi activitatea universitară”, mai prevede un amendament.

Potrivit proiectului, titlul de doctor se acordă de către instituţia organizatoare de doctorat prin dispoziţia rectorului sau, după caz, a preşedintelui Academiei Române, iar după acordarea acestui titlu instituţia eliberează diploma.

„Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei renunţarea la acesta, iar în acest caz ministerul ia act printr-un ordin de revocare”, se mai arată în proiect.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*