Ultimele Știri

Depresia, o boală tot mai des întâlnită

depresia

Depresia poate afecta pe oricine, de la tânăr la bătrân și este una dintre cele mai răspândite boli în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 350 de milioane de oameni de toate vârstele sunt afectați, fiind a treia cauză de dizabilitate la nivel global în 2004, iar pana în 2020 va deveni principala cauza.

Statisticile arată că 15 % dintre noi suferim de depresie la un anumit moment pe parcursul vieții. Deși există tratament, iar medicatia antidepresivă poate fi eficientă în 60-80% din cazurile de depresie, doar 25% dintre cei afectați urmează un tratament eficient. Motivele: lipsa de resurse, lipsa personalului medical specializat, stigma socială asociată bolilor psihice, evaluarea inadecvată.

Depresia poate duce la suicid. La nivel global OMS estimează că aproximativ 1 milion de oameni se sinucid în fiecare an, iar un procent însemnat dintre aceștia suferă de depresie. Mai mult, pentru fiecare persoană care comite suicid, există 20 sau mai multe care au tentative de suicid.

646x404

Depresia este o boală care debutează frecvent în anii tinereții, având un risc mare de recurență (posibilitatea reapariției episoadelor depresive de-a lungul vieții). Vârsta medie de debut a depresiei este în jur de 40 de ani, 50% dintre persoanele afectate având debutul bolii între 20 și 50 de ani. Depresia poate aparea încă din copilarie și până la vârste înaintate. În ultimul deceniu studiile au arătat o creștere a incidenței depresiei la persoanele sub 20 de ani, probabil în asociere cu creșterea consumului de alcool sau droguri la această categorie de vârstă.

Indiferent de țară, cultură, standard socio-economic s-a observat că numărul femeilor care suferă de depresie este mai mare decât cel al bărbaților. Este de 2 până la 3 ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Conform OMS, 1 până la 2 mame din 10 fac depresie după naștere, fiind afectată capacitatea mamei de a avea grijă de copil și implicit creșterea și dezvoltarea ulterioară a copilului.

Depresia are o varietate de simptome. De la o uşoară dispoziţie depresivă până la sentimente de inutilitate, de vinovăţie, oboseală, scăderea în greutate, insomnie sau hipersomnie, lipsa de chef, sentimente sau activităţi care în trecut reprezentau o plăcere iar acum nu, dificultăţi de concentrare până la gânduri suicidale – care e un element foarte des întâlnit în depresie.

Femeile fac o depresie de-a lungul vieţii în medie între 15-20 la sută, pe când bărbaţii fac în medie între 5-10 la sută de-a lungul vieţii un episod depresiv major.

Depresia poate afecta cuplul, dacă unul dintre parteneri are o tulburare depresivă mai mult de două săptămâni.

Persoanele care suferă de depresie nu mai dau randament, nu mai au aceleaşi performanţe pe care le aveau înainte, din cauza unui deficit de concentrare a atenţiei, dar au şi o proastă funcţionarea în viaţă privată.

Cele mai multe persoane care suferă de depresie se adresează medicului de familie. Acesta îi va îndruma mai departe către specialişti: fie către psihiatru, fie către psiholog.

Psihiatrul îi pune pacientului care suferă de depresie un diagnostic şi îi va prescrie o medicaţie antidepresivă care este foarte eficientă, iar psihologul, ca urmare a unei evaluări psiho-diagnostice poate pune diagnosticul de tulburare depresivă şi recomandă pacientului către consiliere sau şedinţe de psihoterapie.

Se pare că cel mai eficient tratament pentru depresie este o combinaţie între medicaţie şi psiho-terapie.

Sigur, ar trebui să evităm stresul, dar e greu să evităm evenimentele neplăcute din viaţă, sau e greu să evităm aceea predispoziţie din structura de personalitate a fiecăruia, dar câtă vreme suntem atenţi la ceea ce simţim şi mergem din timp la medicul specialist, riscul de decădere este foarte mic.

depresie

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*