Ultimele Știri

Depresia, boala secolului XXI | Topul țărilor cu cele mai multe persoane depresive

depresia

Depresia poate afecta pe oricine, de la tânăr la bătrân și este una dintre cele mai răspândite boli în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 350 de milioane de oameni de toate vârstele sunt afectați, fiind a treia cauză de dizabilitate la nivel global în 2004, iar până în 2020 va deveni principala cauza.

Statisticile arată că 15 % dintre noi suferim de depresie la un anumit moment pe parcursul vieții. Deși există tratament, iar medicatia antidepresivă poate fi eficientă în 60-80% din cazurile de depresie, doar 25% dintre cei afectați urmează un tratament eficient. Motivele: lipsa de resurse, lipsa personalului medical specializat, stigma socială asociată bolilor psihice, evaluarea inadecvată.

Depresia poate duce la suicid. La nivel global OMS estimează că aproximativ 1 milion de oameni se sinucid în fiecare an, iar un procent însemnat dintre aceștia suferă de depresie. Mai mult, pentru fiecare persoană care comite suicid, există 20 sau mai multe care au tentative de suicid.

Islanda este țara în care se înregistrează cel mai mare consum de antidepresive. Potrivit unui studiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa, 118 din o mie de islandezi consumă, în fiecare zi, pastile de dormit și calmante.

Locul doi în acest clasament este ocupat de australieni. Aici raportul este de 96 la o mie. La mică diferență de aceștia se situează portughezii, canadienii, suedezii și britanicii. Consumul de antidepresive a crescut alarmant în ultimii ani în rândul ţărilor dezvoltate economic, se arată în același raport.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*