Ultimele Știri

Dependenţa de jocurile de noroc

Dependenţa de jocurile de noroc, numită şi ludomanie, este o problemă de sănătate mentală ce se manifestă printr-o nevoie acută de a risca pierderea unui lucru valoros, în speranţa obţinerii unui câştig şi mai substanţial.

Jocurile de noroc pot stimula regiunea cerebrală asociată cu sentimentul recompensei în mod similar cu alcoolul sau drogurile, provocând dependenţă. Persoanele al căror mod de viaţă gravitează în jurul jocurilor de noroc suferă de o tulburare a controlului impulsurilor.  Aproximativ 2%-5% din populaţia Pământului prezintă această problemă, iar adolescenţii sunt mai susceptibili ludomaniei decât adulţii. Deşi pacienţii de sex masculin cu acest diagnostic sunt mai numeroşi, cazurile de femei dependente de jocurile de noroc se înmulţesc de la un an la celălalt. Alţi factori de risc importanţi sunt:

– Prezenţa altor tulburări de dispoziţie sau comportament. Pacienţii dependenţi de jocurile de noroc prezintă deseori şi o adicţie de substanţe stupefiante sau de alcool ori suferă de depresie, tulburare de deficit de atenţie, boală maniaco-depresivă etc.
– Influenţa familiei. Cazurile similare din familie pot favoriza dezvoltarea dependenţei.
– Anumite medicamente. Medicamentele folosite pentru tratarea bolii Parkinson sau a Sindromului picioarelor neliniştite (agonişti ai dopaminei) pot avea un efect secundar rar, de inducere a comportamentelor compulsive.
– Trasăturile de personalitate. Spiritul de competitivitate, obsesia pentru muncă sau nevoia constantă de a ieşi din rutină cresc riscul instalării depedenţei de jocurile de noroc.

Cauzele exacte ale dependenţei de jocurile de noroc nu sunt pe deplin înţelese de specialişti. Însă la fel ca alte probleme de ordin psihic, acest obicei compulsiv poate fi rezultatul mai multor factori biologici, genetici şi asociaţi cu modul de viaţă. Pacienţii cu această tulburare continuă să joace la pariuri sau în cazinouri indiferent dacă sunt trişti sau veseli, bogaţi sau faliţi. Chiar şi atunci când ştiu că şansele lor sunt foarte reduse să câştige sau că nu îşi mai permit să piardă sume de bani, nu se pot ţine departe de un nou pariu.

Un jucător patologic se poate recunoaşte după următoarele tipare de comportament, împărţite în faze distincte:

– Preocuparea. Pacientul apelează tot mai des la jocurile de noroc, îşi direcţionează gândurile către experienţele deja trăite în această activitate, îşi planifică viitoarele partide de joc şi caută modalităţi de a face rost de bani pentru a-şi susţine hobby-ul.

– Toleranţa. La fel ca în cazul adicţiei de droguri, pacientul simte nevoia să rişte sume tot mai mari de bani pentru a atinge nivelul de euforie la care tânjeşte.

– Pierderea controlului. Pacientul a încercat de mai multe ori să renunţe la obiceiul de a juca sau de a reduce din sumele cheltuite în sălile de joc sau cazinouri.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*