Ultimele Știri

Video: Demonstrațiile kurzilor din Turcia au devenit sângeroase

Cel puțin 12 persoane au fost ucise în luptele dintre protestatarii kurzi și poliția din Turcia, relatează presa locală.

Militanții kurzi sunt nemulțumiți de pasivitatea Turciei față de avansul grupării teroriste Statul Islamic în orașul  sirian Kobane. Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă împotriva protestatarilor care au luat cu asalt mai multe orașe din Turcia, inclusiv Ankara și Istanbul, unde cel puțin 100 de persoane au fost reținute după ce au incendiat mai multe mașini.

ankarateyze

Vicepremierul turc, Yalcin Akdogan, a declarat că „Turcia a făcut tot ceea ce era posibil pentru orașul Kobane”, precizând, totodată, că este” o minciună masivă” faptul că țara sa nu a făcut nimic pentru a proteja locuitorii din Kobane.

Criza din Kobane retrezește un vechi conflict armat dintre kurzi și turci, care a început în 1984 și s-a soldat cu moartea a peste zeci de mii de persoane.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a apreciat că este necesară o operaţiune militară terestră pentru a opri gruparea Stat Islamic, relatează AFP.

 
HDP’li genç linç edildi de cumhuriyet

„Teroarea nu va fi oprită prin raiduri aeriene, atât timp cât noi nu vom coopera în vederea unei operaţiuni terestre”, a declarat Erdogan, adresându-se refugiaţilor sirieni din tabăra de la Gaziantep, în sudul Turciei. „Au trecut luni şi nu am obţinut niciun rezultat. Kobane este pe punctul de a cădea”, a adăugat el.

Coaliţia intenaţională condusă de Statele Unite a desfăşurat mai multe raiduri aeriene asupra unor poziţii deţinute de islamişti în oraşul Kobane.  Armata turcă nu a intervenit în confruntările care au avut loc în mai multe cartiere din cel de-al treilea oraş kurd ca mărime din Siria între combatanţi kurzi şi forţele grupării Stat Islamic.

Astăzi, Statele Unite au lansat mai multe atacuri aeriene, reușind să împingă trupele grupării Stat Islamic, în afara intrărilor din orașul  Kobane.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*