Ultimele Știri

Democraţia noastră cea de toate zilele

Venite într-un soi de avalanşă, dosarele „Microsoft, Căncescu, Retrocedarea” şi cauzele aferente, dezvăluie principiul de fond după care funcţionează lumea politicii şi afacerilor în România, membră a Uniunii Europene de mai bine de şapte ani de bună creştere: traficul de influenţă!

Este moneda curentă a tuturor tranzacţiilor: cele pentru obţinerea de contracte cu statul, pentru plasarea clienţilor sau a membrilor de familie în funcţii bine plătite, pentru rezolvarea unor situaţii juridice paralele cu legea, pentru avantaje în competiţia politică şi aşa mai departe. O dovedeşte chiar modul în care acţiona Viorel Hrebenciuc, marele aranjor, care găsea întotdeuana interlocutori pentru orice şi în oricare dintre partide.

Din zorii zilei până noaptea târziu, televiziunile de ştiri nu pomenesc decât despre politicieni aflaţi în urmărire penală sau foarte aproape de ea. Vezi convocaţi la DNA şi pesedişti, şi penelişti, şi pedelişti şi udemerişti, semn că afacerile crează solidarităţi inefabile, iar democraţia prin taberele politice este mereu mişcătoare.

Acest seceriş de toamnă al răufăcătorilor din toate câmpurile politice survine în toiul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, se poate discuta, dar fără sens, explicaţiile de orice natură fiind greu de formulat. Când se pomeneşte numele unui Viorel Hrebenciuc, politician hărsit ani în şir, eminenţa cenuşie a social-democraţilor, într-o afacere sulfuroasă cu retorcedari de păduri de ordinul a zeci şi zeci de hectare, orice comentariu devine inutil. Nimeni nu mai înţelege nimic, totul fiind un amestec de perplexitate. Aici nu mai este vorba de inabilitate sau altceva, ci de lipsa de dicernământ.

Terenuri agricole şi păduri restituite în desconsiderarea oricărei legi, imobile revendicate în temeiul procurării de drepturi succesorale sau prin acte măsluite, un jaf fără oprire de la o margine la altă a ţării, devenită proprietatea unor derbedei. Prea mulţi semidocţi s-au băgat în politică şi te sfidează de sus. Nu doar din Parlament. O lume nebună, venită de la periferie, a dus tupeul până la jafuri cu iz politic. Numai că aşteptăm şi vizitarea DNA-ului şi către Adrian Videanu, Anca Boagiu, Liviu Negoiţă, Elena Udrea şi alte nume de care s-a vorbit atâta.

S-ar putea spune, cum am şi văzut, că mai există persoane onorabile şi realmente distanţate de orice tabăra politică. Numai că şi acestea, odată încorporate în partide, dobândesc cultura cârdăşiei, fiindcă altfel nu se poate. Atmosfera e neliniştitoare şi, dincolo de momentul calendaristic în care ne aflăm, în sensul că avem o campanie electorală, partidele noastre au toate nevoie de o restructurare temeinică, din temelii, pentru a nu ucide democraţia. În momentul de faţă, nu strângerea rândurilor este importantă, cât curăţarea lor, fiindcă dacă nu şi-o fac singure le-o face DNA-ul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*