Ultimele Știri

Delta Văcărești a fost declarată parc natural și arie naturală protejată

delta vacaresti

Delta Văcărești a fost declarată parc natural și a fost instituit în această zonă regimul de arie naturală protejată, a anunțat Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, miercuri, într-un briefing la Palatul Victoria.

„După patru ani, acest Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a aprobat astăzi, în ședința de Guvern, Hotărârea de Guvern prin care se declară Lacul Văcărești ca și parc natural, parcul natural Văcărești, și se instituie regimul de arie naturală protejată. Lacul Văcărești devine în acest fel primul parc urban din Europa Continentală (…) și, de asemenea, primul parc urban din România”, a spus Cristiana Pașca Palmer.

Ministrul a precizat că noua arie protejată se întinde pe o suprafață de 186 de hectare.

„Această așa-zisă minideltă sau delta dintre blocuri (…) este un spațiu care de 25 de ani a fost lăsat de izbeliște. Acolo s-a creat un ecosistem acvatic, unde în clipa de față avem peste 90 de specii faunistice, floristice, este o stație de migrare pentru păsări și, din cauza acestei biodiversități foarte bogate, ca să declarăm acest parc bineînțeles a fost nevoie de un studiu științific specializat aprobat de Academia Română. Am instituit acest regim de arie naturală protejată tocmai pentru a conserva acest ansamblu peisagistic cu o mare diversitate biologică și în același timp înființarea parcului oferă tuturor bucureștenilor și nu numai, și celor care ne vizitează, posibilități de recreere, de ecoturism, de activități educaționale, de activități științifice. Totodată, este (…) un plămân verde realmente al Capitalei pentru a lupta un pic împotriva schimbărilor climatice și a gazelor cu efect de seră”, a afirmat Cristiana Pașca Palmer.

Aceasta a mai spus că în perioada următoare o să fie elaborat un plan de management.

„Și găsirea resurselor financiare pentru gestionarea lui, care din fericire există pentru că avem fondurile europene și avem și o linie de finanțare specială la Administrația Fondului de Mediu. (…) O să parcurgem acest proces legal de organizarea unui apel pentru selecția unui administrator al parcului natural Văcărești. Ne dorim foarte mult ca acestui apel să-i răspundă instituții, autorități publice locale, organizații neguvernamentale, care într-un parteneriat, împreună, să vină cu o propunere viabilă și eficientă de gestionare a acestui spațiu”, a adăugat Cristiana Pașca Palmer.

Potrivit acesteia, apelul va fi lansat în luna iunie. „Procedura în sine durează câteva luni, deci cam până în octombrie ar trebui să existe acolo un administrator”, a estimat ministrul Palmer.

În cazul acestui parc natural nu sunt probleme legate de expropriere.

„Pentru cei care au terenuri în proprietate în parc, (…) aici nu vorbim de o expropriere, nu vorbim de o afectare a dreptului de proprietate. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor și a celor îndreptățiți în recuperarea acestor proprietăți, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a desemnat Administrația Națională Apele Romane, care în clipa de față gestionează acest teren, cu accelerarea procesului de punere în posesie și restituirea proprietăților”, a explicat Cristiana Pașca Palmer.

Ministrul a arătat că, dintre cele 186 de hectare ale parcului natural Văcărești, doar șase sunt în proprietate privată.

„În clipa de față (parcul Văcărești, n.r.) este o proprietate a statului. Dintre cele 186 de hectare, numai 6 sunt proprietate privată, 180 sunt proprietate a statului și în administrarea Apelor Române”, a precizat Cristiana Pașca Palmer.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*