Declarație incredibilă la Londra: ‘Scoția va rămâne în UE’. Ce înseamnă acest lucru pentru viitorul Regatului Unit

  • Adelina Mitrache
  • 14 iulie 2016
  • Externe
brexit marea britanie anglia

Prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a reiterat miercuri, cu câteva ore înaintea instalării Theresei May în fruntea guvernului de la Londra, că Brexitul “nu se aplică Scoției”, care a votat în majoritate pentru rămânerea în Uniunea Europeană, transmite AFP

Nicola Sturgeon

„Theresa May a spus că, pentru ea, Brexit înseamnă Brexit. Respect faptul că are acest mandat întrucât Anglia și Țara Galilor au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, dar vreau să precizez că acest mandat nu se aplică Scoției, care a votat în mod hotărât pentru rămânerea în UE”, a declarat Nicola Sturgeon, la Londra, într-o întâlnire cu presa străină.

„Eu însămi am mandatul de a respecta dorința scoțienilor, găsind o cale de a menține Scoția în interiorul UE sau protejându-ne relația cu Uniunea”, a continuat premierul scoţian.

Nicola Sturgeon a spus şi că speră că Theresa May va „respecta modul în care a votat Scoția”. S-a declarat, în schimb, „profund dezamăgită” de afirmația noului premier britanic, potrivit căreia nu le oferă garanții cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie că pot rămâne în această țară.

În ce privește Scoția, Nicola Sturgeon a afirmat că „problema independenței este, cu siguranță, pe masă”, dar şi că a constituit un comitet de experți „juridici, economici și diplomatici” care se va reuni pentru prima dată joi, la Edinburgh. Acesta are misiunea să o sfătuiască în privinţa negocierilor legate de Brexit.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *