Ultimele Știri

Declarația unui cioban de 80 ani: ”Ei, parlamentarii, au câte 4-5 câini când vin la vânătoare. Şi noi nu avem voie să ne păzim oile”

După modificările aduse de parlamentari în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, peste 3.000 de crescători de oi au protestat, marţi, la Palatul Parlamentului, împotrivindu-se noilor reglementări.

Unul dintre ciobani a făcut o declarație emoționantă, în care spune că nu are renunța niciodată la câinii lui, fiind în stare să moară ”de gât” cu cel care ar îndrăzni să îi împuște câinii.

„Nu renunţ la nimic! Dumneata, dacă vii să-mi împuşti câinele, mor cu tine de gât! Am 80 de ani, înţelegi? Am eu pentru dumneata ac de pielea cojocului. Io în pușcărie nu mă duc. Așa că, mă înțelegi: ori mă lași în pace, ori… Stau cu dumneata, îmi fac o cruce şi noroc bun! Ăștia nu-s în stare să adune câinii vagabonzi din oraș și vor să ne omoare câinii care ne apără de lupi, de urși. Ei, parlamentarii, au câte 4-5 câini când vin la vânătoare. Şi noi nu avem voie să ne păzim oile. Dacă merg la munte… nu ştiu dacă aţi umblat în partea ceea, Borşa… acolo sunt lupi, urşi. Merg cu 300 de oi, vin cu 50. Mi-am făcut un saivan, am vreo 30 de hectare de pământ, am cumpărat cum am putut, am mai închiriat. Lâna am băgat-o în groapă şi am pus pământ pe ea, că nu ţi-o cumpără nimeni. Mieii mi i-o şutit. Brânza, dacă mă duc la piaţă, nu trece, omu’ n-are bani (…) Dacă am trei câini la turmă, ce vă fac câinii ăia dumneavoastră sau la parlamentari, ce fac, ce le dăunează? Au lemn la gât, nu iepuresc, nu nimic. Dar ei, când vin cu 5-6 câini şi cu jeep-urile şi ne înconjoară p-acolo păşunile tăte, au voie… Eu cred că şi acolo, în Parlament, își duc câinii. Vai de ţara noastră, ce a ajuns!”, spune un cioban, citat de Grigore Cartianu pe pagina sa de Facebook.

După protestul organizat la Pa5rcul Izvor, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a luat măsura sancţionării organizatorului cu suma de 20.000 de lei. De asemenea, au fost amendate cu câte 500 de lei alte şase persoane din grupul celor care au forţat cordonul jandarmilor, pentru ”instigarea şi recurgerea la acţiuni violente”.

Unul dintre protestatari, cu pseudonimul „Florin Bădița”, a inițiat o strângere de fonduri pe un site de specialitate, pentru a-i sprijini astfel pe ciobani să-și poată plăti amenzile. 

„Chetă pentru amenzile ciobanilor”, este îndemnul transmis prin intermediul www.youcaring.ro, acolo unde oamenii au început deja să doneze bani pentru oierii sancționați de Jandarmerie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*