Ultimele Știri

A vândut peste 100.000 de cărți, dar a uitat să își declare veniturile

iohannis_carte FOTO: Teodora Maftei

Președintele României Klaus Iohannis a venit la putere pe un val de simpatie publică însă activitatea sa de la preluarea mandatului lasă de dorit. 

Românii s-au cam săturat de plimbările președintelui, vacanțele luxoase și ținutele extravagante ale primei doamne, acest lucru fiind observat în ultimele sondaje de opinie. Românii își pierd încredere în cel care a promis o altfel de politică, o altfel de Românie.

Cum am atras atenția într-un material anterior Klaus Iohannis este un campion al cheltuielilor din bani publici, acesta reușind să cheltuiască un milion de euro în șase luni de la venirea la Palatul Cotroceni. Întâmplător am observat declarația de avere a președintelui, unde pe lângă cele șase case nu se regăsește ceva… niște bănuți!

În declarația de avere a președintelui Klaus Iohannis nu a apar veniturile în urma vânzării a celor peste 100.000 de exemplare ale cărții ”Pas cu pas”. Oare ce a făcut președintele cu banii?… sau a copiat obiceiurile premierului Ponta. Oricum cei doi coabitează destul de bine, unul plimbăreț, unul penal, nici nu se putea mai frumos pentru România.

Pe 19 noiembrie, Klaus Iohannis și-a lansat, la târgul Gaudeamus, cartea autobiografică „Pas cu pas”.  “Departe de mine să dau cuiva lecţii prin intermediul acestei cărţi. Nu mi-am propus nici să fie un mijloc de a transmite o reţetă a succesului. Nu există o reţetă a succesului alta decât cea spusă de Einstein, respectiv  99% transpiraţie şi 1% inspiraţie”, a afirmat Iohannis.

Datorită valului de simpatie creat în timpul alegerilor, cartea ”Pas cu pas” s-a vândut ca pâinea caldă, chiar și eu o am prin bibliotecă. 

 “Vă anunţ cu bucurie că volumul meu, «Pas cu pas», a ajuns deja la 100.000 de exemplare. De asemenea, ediţia electronică a cărţii înregistrează un record. Este încă un exemplu că se poate, mai ales pe o piaţă de carte foarte mică în comparaţie cu alte pieţe din Europa”, a scris Iohannis, pe 9 decembrie, pe pagina sa de Facebook.

Dar de ce a uitat președintele să treacă în declarația de avere banii obținuți în urma vânzării cărții ”Pas cu pas” și să nu uităm de noul volum ”Primul pas”?

Conform declarației de avere în 2014, Klaus Iohannis a obținut  32.545 lei de la Primăria Sibiu și  2.012 lei de la Administrația Prezidențială, iar soția acestuia a primit salarii de 30.393 lei de la Colegiul “Gh. Lazăr” din Sibiu. Soții Iohannis au câștigat alți aproximativ 140.000 de lei din chirii. De asemenea, Klaus Iohannis a reușit să economisească 70.000 de lei. Comparativ cu declarația de avere completată în septembrie 2014, Iohannis are în conturi, în prezent, 13.500 euro, 9.000 de dolari și 161.000 de lei, respectiv cu 70.000 de lei mai mult decât în toamna anului trecut.

Cartea “Pas cu pas” s-a vândut la prețul de 15 lei (n.r.- abia după apariția celei de-a doua cărți a președintelui, “Primul pas”, prețul a mai fost redus). Reprezentanții editurii care a publicat cartea autobiografică nu au dezvăluit niciodată ce procent încasează Iohannis. De obicei, un autor primește între 1% și 10% din  prețul de vânzare. În acest sens, un simplu calcul arată că Iohannis ar fi putut încasa, pentru 100.000 de exemplare vândute, între 15.000 și 150.000 de lei. Suma nu include și procentul pe care Iohannis l-ar fi încasat din vânzarea ediției electronice a cărții.

Cartea ”Primul pas” s-a vândut inițial pe site-urile de specialitate la prețul de 30 de lei, dar oamenii nu s-au mai înghesuit să o cumpere, astfel prețul a fost redus la 21 de lei și chiar sub 20 de lei. 

Rise Project a lansat un material de investigație din care reiese că președintele României  nu a consemnat în declarația de avere o diferență de 115.000 de euro între veniturile din chirii, în perioada 2005-2008, și sumele prezente în contractele pe care le-a semnat pentru închirierea proprietăților sale imobiliare.

”Pas cu pas” și ”Primul pas”, iar ne-a dus de nas. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*