Ultimele Știri

Decizie uriașă! Arabia Saudită și Rusia au căzut de acord să „înghețe” producția de petrol. Care vor fi efectele

sonde

Arabia Saudită, Rusia, Qatar și Venezuela s-au întâlnit în secret în această dimineață și au căzut de acord să „înghețe” producția de petrol, la nivelul din ianuarie,  a anunțat ministrul Energiei și Industriei din Qatar și președinte în exercițiu al OPEC, Mohamed Saleh al Sada, notează Business Insider.

„Cu scopul de a stabiliza piața petrolului am decis să înghețăm producția la nivelurile din ianuarie”, a spus Al Sada, într-o conferință de presă ce a avut loc marți la Doha.

Dar decizia vine cu un mare avertisment: și Iranul, și Irakul să facă același lucru.

„Nu dorim variații importante ale prețurilor. Nu vrem să reducem oferta. Vrem să răspundem cererii și să stabilizăm prețurile pe piețele internaționale”, a declarat la rândul său ministrul petrolului din Arabia Saudită, Ali al-Nouaimi.

„Acesta este un anunț legat de înghețarea producției în rândul țărilor a căror producție nu prea a crescut recent”, a declarat Eugen Weinberg, de la Commerzbank AG , Frankfurt. ” Dacă Iran și Iraq nu iau parte la acest plan, atunci această decizie nu înseamnă mare lucru”.

„Înghețarea prețurilor nu va avea efecte imediate, dar va crea o bază bună pentru recuperarea prețurilor în a doua jumătate a anului,” a declarat Olivier Jakob, Petromatrix GmBh.

Înainte de anunțul făcut la Doha, OPEC informa, la Viena, că barilul de petrol al grupului s-a apreciat marți cu 6,3% și a fost cotat la 28,44 dolari.

Prin această importantă majorare, petrolul OPEC își menține tendința de creștere din ultimele două zile, când barilul de petrol a câștigat deja trei dolari.

Cu toate acestea, prețul barilului de petrol de referință în OPEC se menține la cele mai reduse niveluri din ultimii peste 12 ani, din cauza excesului de ofertă de pe piață.

Rusia și Arabia Saudită sunt doi dintre cei mai mari producători de petrol din lume, fiecare pompând peste 10 milioane de barili pe zi.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol avertiza săptămâna trecută că prețurile scăzute ale petrolului au un efect negativ asupra economiei globale, în timp ce grupul și-a majorat în ianuarie producția și a contribuit astfel la „prăbușirea” prețurilor până la minimele ultimilor 13 ani.

Conform raportului din ianuarie al OPEC, cei 13 parteneri din grup au produs în prima lună a anului 32,33 milioane barili/zi (mb/d), cu 130.000 mai mult decât în decembrie, și cu peste 2,3 mb/d peste limita nominală a organizației, situată la 30 mb/d.

Chiar analiștii OPEC au recunoscut că supraproducția mondială de petrol a fost în 2015 de 2 mb/d.

Țările responsabile de majorarea producției în ultima lună sunt Irak, Iran, Nigeria și Arabia Saudită, în timp ce cantitățile din Angola, Algeria și Venezuela au scăzut.

Aceste date sunt similare celor furnizate de Agenția Internațională a Energiei, care a semnalat o creștere a producției în țările OPEC, pe o piață deja saturată.

Barilul de petrol din OPEC s-a ieftinit în ianuarie cu 21 %, din cauza unui „exces de ofertă pe piața petrolului, încetinirii ritmului de creștere al economiei Chinei și o neașteptată scădere a cererii de combustibil de încălzire, datorată climei temperate din regiunile cheie pentru consum”.

Pe 20 ianuarie, barilul de petrol OPEP a fost cotat la 22,48 dolari, prețul cel mai scăzut începând de la mijlocul lui 2002.

„Efectul negativ al puternicei scăderi a prețurilor petrolului începând de la mijlocul anului 2014 este mai mare decât beneficiile pe termen scurt și pare că există „un efect de contagiune” la multe compartimente ale economiei”, susțin reprezentanții OPEC.

Printre aceste efecte se numără expunerea băncilor la sectorul petrolier, precum și o inflație foarte scăzută în economiile dezvoltate și o scădere a veniturilor fiscale rezultate din prețurile combustibililor.

„Din cauza efectelor ‘marii recesiuni’, posibilitatea de creștere a cheltuielilor consumatorilor este limitată”, se menționa în raport.

Arabia Saudită, care este responsabilă de o treime din producția totală a OPEC, a impulsionat o strategie de prețuri mici, pentru a scoate din joc competitorii care aveau nevoie de o cotație mai ridicată pentru a supraviețui, și pentru a-și apăra astfel cota de piață. Alte țări ale cartelului, precum Venezuela, au susținut necesitatea unei reuniuni extraordinare a OPEC pentru evaluarea situației prețurilor, la care să participe și alți producători importanți de țiței care nu fac parte din grup, precum Rusia.

Desi toți sunt de acord că exista un exces de ofertă pe piață, OPEC, ca și grup, nu vrea să își reducă producția „în solidar”, pentru a nu-și pierde cota de piață și a solicitat și concurenților săi să mai strângă robinetul.

Aceasta strategie a prețurilor mici a generat divergente în sânul OPEC, care, la ultima sa reuniune ministerială, de la începutul lunii decembrie, nu a reușit să stabilească o limită pentru oferta comună de petrol.

Totusi, această strategie pare să funcționeze, și, pentru prima dată în șapte ani, producția competitorilor OPEC se va reduce, cu 700.000 barili/zi. Această diminuare se datorează scăderii investițiilor, reducerii randamentului exploatărilor în SUA și Canada, cantitățile mai mici extrase din câmpurile petrolifere mai vechi, potrivit analistilor OPEC. Din această scădere, 400.000 de barili pe zi mai puțin sunt în SUA.

Toți experții sunt de acord că strategia prețurilor mici este elaborată pentru a expulza producătorii alternativi, precum cei de petrol de șist, a căror formulă de extracție foarte scumpă este viabilă doar cu o cotație a barilului de 65 dolari.

În SUA, producția a crescut de la 5 mb/d în 2008 până la o medie de 9,5 mb/d în 2015, datorită enormului succes al acestui tip de producție, potrivit Departamentului american pentru Energie.

Scăderea producției competitorilor va determina creșterea cererii în cadrul cartelului, conform raportului OPEC.

Astfel, dacă în 2015 cererea de petrol a grupului era de 29,8 mb/d, anul acesta este estimat un nivel de 31,6 mb/d. Pe lângă cerere, în 2016 OPEC preconizează o creștere mondială a consumului de 1,25 mb/d, până la un total de 94,21 mb/d, o cifră similară ultimelor calcule. O mare parte din creșterea cererii se datorează țărilor emergente, în pofida încetinirii creșterii în India și China.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*