Decizia pe care a luat-o Guvernul cu privire la tinerii de până în 25 de ani

  • Nicoleta Ungureanu
  • 18 iulie 2016
  • Economie

Proiectul legislativ conform căruia tinerii până în 25 de ani ar urma să fie scutiți, timp de 3 ani, de impozitul pe venit, nu este susținut de Guvern, conform Profit.ro.

Inițiativa legislativă i-ar ajuta nu numai pe tinerii care se angajează, ci și pe angajatori, scutiți astfel de la acoperirea costului cu impozitul angajatului.

Proiectul modifică actualul text al Codului Fiscal, introducând în categoria veniturilor neimpozabile pe cele din salarii și asimilate salariilor realizate în primii 3 ani de muncă de către tinerii cu vârsta mai mică de 25 de ani.

Facilitatea, concepută după modelul scutirii de impozit din domeniul IT, i-ar stimula și pe angajatori să apeleze la tineri, deoarece nu vor mai fi obligați să acopere cheltuielile pentru impozitul angajatului.

Pentru ca facilitatea să fie aplicată, este nevoie de acordul ambelor Camere ale Parlamentului și de un decret de promulgare al președintelui Klaus Iohannis.

Printre motivele pentru care Executivul nu susține această lege, se numără cel privind discriminarea altor categorii de tineri, respectiv a celor sub 25 de ani, dar cu vechime mai mare de 3 ani, sau a studenților care depășesc această vârstă.

“Prin acordarea acestei facilități se creează un cadru discriminatoriu față de celelalte categorii de contribuabili care obțin venituri de aceeași natură, dar nu se încadrează în criteriile stabilite, întrucât, deși corespund limitei de vârstă, au peste 3 ani vechime. De asemenea, sunt tratați în mod inechitabil și tinerii care au depășit vârsta de 25 de ani, dar sunt încă studenți. Astfel, ulterior absolvirii, în primii 3 ani de muncă aceștia nu vor beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor”, arată Guvernul.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *