Dean Thompson: România trebuie să se concentreze pe prevenirea corupţiei, să ofere un mediu stabil investitorilor

dean thompson

România trebuie să se concentreze pe prevenirea actelor de corupţie, odată ce DNA şi-a dovedit capacitatea de a ancheta şi urmări penal persoanele corupte, dar şi pe clarificarea legislaţiei, astfel încât să ofere companiilor străine un mediu stabil unde îşi pot aduce investiţiile, a declarat joi adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, Dean Thompson.

„Acum că DNA ne-a dovedit că are capacitatea de a ancheta şi de a-i urmări penal pe cei corupţi, este timpul pentru România să se concentreze pe prevenirea corupţiei.  Noua strategie naţională anti-corupţie la care se lucrează va furniza, să sperăm, linii directoare clare pentru funcţionarii publici despre ce este şi ce nu este permis de legile româneşti anti-mituire”, a afirmat Thompson la o conferinţă pe tema conformării corportative, cu aspecte asupra corupţiei, mitei şi spălării de bani.

El a comparat corupţia, un fenomen internaţional, cu un cancer care se dezvoltă încet-încet şi mănâncă toate resursele ţării, lăsând-o vulnerabilă şi fără posibilitatea de a se proteja, dacă nu este ţinut sub control.

Totodată, a subliniat potenţialul pe care România îl are pentru investitorii străini, care sunt interesaţi să-şi aducă afacerile pe plan local, însă obstacolul principal îl reprezintă nivelul corupţiei şi instabilitatea legislativă.

„Companiile americane ne spun mereu că România poate fi un loc grozav în care să investească, dar doar dacă terenul de joc devine neted, atunci când legislaţia va permite acest lucru. Regimul de prevenire va ajuta prin stabilirea unor reguli clare pentru toată lumea, fie că sunt politicieni, funcţionari publici sau angajaţi ai companiilor”, a spus Thompson.

Oficialul american apreciază că sectorul privat se află în cea mai bună poziţie pentru a ajuta atât Guvernul României, cât şi Parlamentul să lupte împotriva corupţiei şi să creeze un climat cât mai bun, acestea reprezentând obiectivele strategice ale Ambsadei SUA în România.

„Şi sectorul privat are un rol important în prevenire. Acesta trebuie să-şi înveţe angajaţii ce este şi ce nu este permis, iar ofiţerii de conformitate există tocmai pentru a-i ajuta pe angajaţi să evite problemele, mai degrabă decât să-i controleze sau să-i prindă în flagrant delict”, a punctat Thompson.

El a precizat, în acest context, că SUA sprijină România în lupta anti-corupţie prin legea americană Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), adoptată în 1977, care interzice companiilor americane, dar şi unor companii specifice să mituiască oficiali străini în alte state.

„În Statele Unite avem o vorbă: este nevoi de doi pentru a dansa tango, deci pentru ca oficialii publici să ajungă la DNA trebuie ca un individ sau o companie să fi oferit mită. Aici intervine FCPA. În timp ce DNA investighează breşele în legea românească, sub umbrela FCPA, FBI-ul poate aplica legea Statelor Unite pentru o investigaţie a unei entităţi americane. Cele două abordări cresc probabilitatea succesului în eradicarea corupţiei”, a explicat reprezentantul ambasadei americane.

Thompson le-a transmis companiilor că nu trebuie să perceapă conformitatea ca un aspect care le împiedică în activitatea lor, ci ca pe unul care le protejează.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *