Ultimele Știri

De la 1 octombrie pensionarii vor fi scutiți de la plata datoriilor către stat

Pensionarii care au încasat bani în plus de la stat, după ce funcționarii Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială au greșit calculele, vor fi scutiți de plata datoriilor. 

Potrivit Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 700 din data de 24 septembrie 2014, sumele încasate necuvenit, până la data intrării în vigoare a legii, cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor nu se mai recuperează.

Nu fac obiectul scutirii de la plată şi al restituirii, potrivit prevederilor acestei legi, debitele care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realităţii, care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei, nerespectarea obligaţiilor care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venituri salariale, asimilate salariilor sau, după caz, cu venituri din activităţi independente.

Aceleași reguli se aplică și părinților care au încasat indemnizație de creştere a copilului în urma unui calcul eronat. Reglementările sunt cuprinse în Legea nr. 126/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 700 din 24 septembrie 2014 şi care a intrat în vigoare pe 27 septembrie.

Conform acestui act normativ, părinţii care au încasat bani în plus de la stat nu vor trebui să îi mai restituie. Mai mult decât atât, cei care au restituit deja banii statului îşi vor primi banii înapoi. Returnarea se va realiza eşalonat, în termen de 5 ani, începând cu 1 ianuarie 2015

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on De la 1 octombrie pensionarii vor fi scutiți de la plata datoriilor către stat

  1. Aurelia Ionescu // 30 septembrie 2014 at 20:56 // Răspunde

    Imnul pensionarilor romani : ” Saracia-n c – r ma-npunge , Eu tot fug dar ea m-ajunge „

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*