Ultimele Știri

De ce vom huidui în continuare ANAF

antifrauda ANAF

Printre valuri răzleţe, nisipul încă rece şi distracţie, ANAF-ul a ţinut capul de afiş al evenimentelor de pe litoral din minivacanţa de 1 Mai. Huiduiţi, acostaţi şi cu maşini sparte, inspectorii au rămas uimiţi de reacţia tinerilor, pe care cred că-i protejează prin aceste acţiuni abuzive.

Guvernul a plănuit să lucreze de 1 Mai şi să-şi trimită cărăuşii antifraudă la mare pentru a găsi şi combate formele de evaziune fiscală mică sau mijlocie. Să zicem că nu a fost o mişcare de PR, ci o acţiune de a proteja consumatorul şi mai ales bugetul de stat, însă cum rămâne cu marea evaziune fiscală înregistrată de marile companii şi de banii depuşi în străinătate?

Cum se explică „raziile” printre comercianţi atunci când fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, se dovedeşte a fi primul evazionist al ţării, iar confiscarea averilor marilor corupţi este departe de a fi implementată eficient.

De aici vine şi reacţia tinerilor din Vama Veche, care NU au un mental colectiv, după cum susţine Moise Guran, ci se simt mai degrabă ameninţaţi de acţiunile inspectorilor ANAF. Se simt timoraţi de viitorul lor, fiindcă chiar şi puţinii banii adunaţi de la comercianţi vor ajunge să fie gestionaţi de aceeaşi conducători corupţi până în măduva oaselor, iar multinaţionalele cu sediul în paradisuri fiscale vor sugruma şi pe ultimii curajoşi mici proprietari români.

Să presupunem că reformarea ANAF-ului a avut loc cu adevărat şi nu mai există securişti la Garda Financiară, iar cele două milioane de euro pentru siglă le trecem cu vederea, însă respectarea legii nu se face cu surle, trâmbiţe şi girofare atâta timp cât economia subterană înfloreşte.

ANAF la Vama Veche

Tinerii văd, citesc şi înţeleg că descinderile ANAF au rolul de a îndrepta societatea noastră construită strâmb, însă aceste corecţii trebuie implementate nu numai la un anumit nivel sau de o singură instituţie, ci să facă parte dintr-un şir de reforme legislative şi administrative. Cum rămâne cu încurajarea tinerilor întreprinzători sau acordarea unor facilităţi pentru IMM-uri?

Are dreptate premierul când spune că avem nevoie de bani în bugetul de stat pentru şcoli mai bune, sănătate mai bună sau drumuri mai bune, însă de ce-l biciuim pe cel mic, iar pe cel mare îl mângâiem pe cap?

De ce nici măcar banii strânşi cu ţârâita de la micii afacerişti nu-i putem administra eficient, iar spitalele oricum rămân cu flori de mucegai şi străzile fac fisuri imediat după inaugurare? De ce trimitem convoaie spre staţiunile de pe litoral şi nu chiar în Portul Constanţa?

Degeaba ANAF-ul face un apel inutil pe Facebook, că toate controalele s-au desfăşurat pe baza „analizei de risc, a sesizărilor primite şi a informaţiilor furnizate de instituţii specilizate”, dacă operează într-un regim preferenţial, iar marii evazionişti încă se află sub protecţia sus-puşilor.

Aşteptăm să vedem cum se vor dubla sau tripla sumele colectate din formele de evaziune fiscală mai mari, atunci când vor opera cu curajul procurorilor, iar deranjul va dispărea atât din partea tinerilor, cât şi a comercianţilor care plătesc în actualitate zeci de taxe şi penalităţi. 

Până atunci, dragi inspectori ANAF, vă rog să acţionaţi în aşa fel încât să nu mă afecteze nici pe mine consumatorul, nici pe contribuabilul tău care mă deserveşte, aşa cum prevede legea. În caz contrar, vă vom huidui în continuare!

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*