Ultimele Știri

De ce urăsc teroriștii Statului Islamic cuvântul ‘Daesh’?

al baghdadi

Termenii ISIS, ISIL, SI au origine comună, scriu cei de la Yahoo. Însă, “daesh” este un termen distinct, cu origini diferite şi pe care jihadiştii nu-l acceptă. Iar tot mai mulţi lideri ai lumii încep să-l folosească în adresare şi discurs tocmai pentru că celor din Statul Islamic nu le place.

Conform Yahoo, termenul Daesh este un acronim din arabă pentru Statul Islamic şi vine de la “al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham” şi a fost folosit de Statul Islamic o scurtă perioadă. Acum, cuvântul “Daesh” este interzis pe teritoriul controlat de Statul Islamic, iar cei care îl rostesc riscă să li se taie limba.

Termenul a căzut în dizgraţie în rândul luptătorilor după ce liderul grupării, Abu Bakr al-Baghdadi a modificat denumirea, în iulie. Asta pentru că în arabă, cuvântul “Daesh” poate să fie folosit şi cu sensul de “un bigot care îşi impune viziunile sale asupra celorlalţi” sau poate fi înţeles şi ca o insultă “a distruge, a dărâma”, scriu cei de la Boston Globe.

Studiile arată că limbajul influenţează modul în care vorbim şi gândim. Folosind un termen care are referinţă arabică şi nu este tradus în engleză este o altă tactică pentru a slabi, măcar la nivel ideatic, gruparea teroristă. Conform The Independent, francezii au decis încă din 2014 să se adreseze folosind numai termenul “Daesh” când vine vorba de jihadiştii islamici. Şi David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii, i-a rugat pe cei de la BBC să nu mai folosească termenul de “Statul Islamic” ci “daesh”.

Şi nu este de mirare că gruparea teroristă încearcă să şteargă orice conotaţie negativă asociată cuvântului Daesh, întrucât cei mai mulţi dintre susţinători sunt recrutaţi prin propagandă. Tot propaganda este şi motivul din spatele deciziei liderilor lumii de a scoate din orice discurs despre terorişti denumirea de “Stat Islamic”, care oferă o oarecare legitmitate teroriştilor. Statul Islamic nu este un stat, de fapt, ci unul autoproclamat şi nimeni nu recunoaşte teritoriile revendicate de Statul Islamic ca fiind un stat de sine stătător.

De fiecare dată când este folosit termenul “Stat islamic”, jiahdistii capătă şi mai multă legimitate, în timp ce “daesh” îi scoate din minţi pe jihadişti.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*