Ultimele Știri

De ce se înghesuie românii la reduceri şi gratuităţi?

coada

Simpla vedere a etichetelor de reduceri, anunţate cu litere mari şi roşii de magazine, stimulează creşterea tensiunii sanguine, produce o stare de agitaţie, creşte nivelul adrenalinei şi, în cazul multor români, acest stimul vizual îi “forţează” să cumpere mai mult decât de obicei, este de părere psihologul Iuliana Fulaş.

Un alt factor de care comercianţii se folosesc pentru a le “excită” simţurile cumpărătorilor este mecanismul conform căruia doar 5% sunt iniţiatori, iar restul de 95%, imitatori, cei care sunt influenţaţi de acţiunile celorlalţi. Astfel, potrivit specialistului, dependenţă de cumpărături în timpul reducerilor este puternic influenţată de procesul de imitare.

“Aceste strategii de marketing au în spate mecanisme psihologice, iar dorinţa romanului de a imită este foarte mult exploatată de vânzători. Mai mult, comercianţii mai folosesc şi alte arme de influenţă, precum reciprocitatea sau raritatea.

Reciprocitatea face referire la obligaţia de a întoarce favoarea. Spre exemplu, când un vânzător îţi oferă un produs la un preţ foarte mic sau chiar gratuit, oamenii simt instinctiv nevoia de a se revanşa pentru „favoarea” primită. Acest lucru îi împinge pe mulţi români să cumpere mai mult decât de obicei de la acelaşi comerciant. Societatea ne-a educat în această direcţie, şi anume să întoarcem favorurile şi să nu oferim necondiţionat”, afirmă psihologul Iuliana Fulaş.

Psiholog: Dependenţă de cumpărături este o tulburare psihică

Dependenţă de cumpărături este similară cu adicţia de droguri, alcool, jocuri de noroc sau mâncatul compulsiv, şi apare pe fondul unor carenţe afective din copilărie sau pe fondul evenimentor traumatizante petrecute la maturitate.

“Oamenii încearcă să compenseze lipsa afectivităţii, lipsa atenţiei sau lipsa aprecierii, umplând golul interior cu obiecte, chiar dacă le sunt sau nu folositoare. În spatele acestei dependenţe se află depresia, anxietatea, sentimentele de culpabilitate, tulburările de personalitate (de exemplu, tulburarea borderline are că simptom cumpărăturile excesive). Când sunt reduceri sau oferte gratuite, se pot observă foarte uşor persoanele cu aceste comportamente compulsive, ei nu au capacitatea de a rezistă tentaţiei ofertelor, şi au nevoie de ajutor specializat”, consideră psihologul Iuliana Fulaş.

Potrivit specialistului, factorii care au amplificat aceste comportamente compulsive, pe lângă carenţele afective din copilărie sau evenimentele traumatizante petrecute la maturitate, se numără perioada de haos şi furturi imediat după căderea comunismului, dar şi criză financiară. “În psihicul colectiv există destul de bine impregnată credinţă conform căreia dacă tu ai, posibil să ai din furt, şi poţi să-mi dai şi mie gratuit”, conchide psihologul Iuliana Fulaş.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*