Ultimele Știri

De ce să zâmbim mai des

În ultima vreme tot vedem „zâmbărici” (cunoscuţi şi ca „smiley face”) în orice loc sau colţ ne îndreptăm privirea. Fie că e vorba de site-uri şi reţele de socializare pe care intrăm, de afişe şi pliante pe care le primim pe stradă sau de filme şi videoclipuri la care ne uităm, zâmbăricii ne ţin compania. Nu v-aţi săturat de ei ? 

Studiile ştiinţifice realizate în special în domeniul psihologiei sociale arată că oamenii, începând cu bebeluşii şi terminând cu vârstnicii, sunt atraşi mai mult de persoane care zâmbesc. Iată de ce şi această invazie a „zâmbăricilor”. Pe lângă aceasta, se pare că şi oamenii care zâmbesc mult au o mulţime de motive pentru care merită să continue să o facă. Zâmbetul are o mulţime de beneficii psihologice şi fiziologice, motiv pentru care sper ca până la finalul articolului să vă determin să adoptaţi zâmbetul în rutina comportamentală de zi cu zi.

Relaţia dintre trăirea internă şi expresia fiziologică

Cu toţii ştim că oamenii care zâmbesc sunt fericiţi, sau cel puţin au o stare de bine mai bună decât cei care nu zâmbesc. E la  mintea cocoşului, nu? Adică, intuitiv, şi un om fără studii ştie faptul că există o conexiune între starea emoţională de fericire şi expresia fizică a acestei emoţii. Dar iată ce nu ştiu foarte mulţi …

De ce să zâmbim mai des

Se pare că atunci când vorbim de fericire, relaţia dintre trăirea emoţională internă şi expresia fizică merge şi în sens invers. Cu alte cuvinte, un zâmbet poate produce o reacţie emoţională pozitivă. Tot nu e destul de clar? Să reformulez: zâmbeşte şi vei fi fericit, chiar dacă în acest moment eşti trist! Şi nu sunt doar concluzii extrase ca urmare a unor studii realizate pe adulţi, căci s-a demonstrat ştiinţific faptul că aceste conexiuni se formează în mod natural încă din perioada intrauterină.

Asta nu înseamnă că, oricât de deprimat ai fi, un zâmbet te va ajuta să radiezi de fericire. Dar un zâmbet te face, garantat, să te simţi mai bine. Fie şi cu puţin.

Zâmbetul reuşeşte să ducă la apariţia unor trăiri emoţionale pozitive pentru că el este unul dintre factorii care ajută şi stimulează producţia unor „hormoni ai fericirii” cunoscuţi sub numele de endorfine. Endorfinele sunt produse de o zonă a creierului numită hipotalamus, producând numeroase efecte benefice dintre care merită a fi menţionate următoarele: previne şi tratează depresia, intensifică starea de bine, reduce nivelul de stres, reduce durerea, întăreşte sistemul imunitar, ajută la relaxarea organismului, scade tensiunea arterială, previne apariţia bolilor cardiovasculare, ajută la reducerea simptomelor bolilor cardiovasculare etc.

Deci, cum să avem parte de atâtea efecte benefice? Nimic mai simplu – trebuie doar să zâmbim mai des. Să zâmbim sincer şi cât mai des posibil.

f

 

Cum să zâmbim mai des

Şi pentru că mereu lucrurile cele mai simple ni se par cel mai dificil de realizat, iată câteva sfaturi pentru cei care cred că nu vor reuşi:

1. Zâmbeşte! Caută în jur lucruri care te ajută să zâmbeşte. Replici, comportamente, imagini, grimase sau orice alt lucru ştii că te binedispune.

2. Caută prezenţa unor persoane vesele. Povestiţi întâmplări amuzante şi încercaţi să vă bucuraţi de clipele petrecute împreună. În momentele în care ei zâmbesc, răspunde-le şi tu cu un zâmbet.

3. Fă haz de necaz. Ferindu-te de cei din jur pentru momentele penibile prin care treci nu va face ca lucrurile să se schimbe. Dar transformându-le în poveşti pe care să le povesteşti celor din jur ai reţeta unei modalităţi la îndemână pentru destinderea atmosferei.

4. Realizează o listă cu lucrurile bune din viaţa ta. Dacă nu găseşti, atunci încearcă să te gândeşti cum ar fi şi fără lucrurile elementare pe care le ai. De exemplu, poate că vederea pentru tine e o nimica toată, dar ţine cont de faptul că nu toţi oamenii au parte de acest dar în viaţă.

5. Încetează să te mai gândeşti la lucruri triste. Da, viaţa este grea şi toţi avem parte de greutăţi. Dar gândindu-te mereu la cât de dificilă e viaţa ta şi cât de bine o duc alţii nu te va ajuta să ieşi din impas şi nici să-ţi rezolvi problemele. Reamiteşte-ţi mereu că învingători nu sunt cei care stau la pământ, ci cei care au puterea să se ridice, să se scuture de praf şi să continue lupta.

Şi, nu în ultimul rând, ZÂMBEŞTE ! Nu uita că râsul şi, implicit, zâmbetul, e contagios. Zâmbind tu, va zâmbi şi cel de lângă tine şi uite aşa se va crea un lanţ de zâmbete care te va ajuta să te simţi mai bine.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*