Ultimele Știri

De ce România tace?!

Siguranța întregii Europe a fost lovită odată cu atacul terorist din inima Franței. Sute de mii de oameni din întreaga lume sunt solidari cu poporul francez, în Anglia, Germania, SUA, Spania, Belgia, Danemarca, Canada și Olanda fiind organizate marșuri ale tăcerii. În România abia zece lumânări și candele au fost aprinse la Ambasada Franței și acele mai mult de jurnaliștii aflați la sediul oficial.

Dacă jurnaliștii și caricaturiștii din întreaga lume s-au unit și au transmis la unison mesajul „Je Suis Charlie”, iar alți zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta solidaritatea față de poporul francez, românii preferă tăcerea.

În primele ore ale dimineții pânza neagră a acoperit poarta Ambasadei Franței de pe strada Biserica Amzei, însă lumânările și candelele au ajuns mai târziu din partea românilor. Ba chiar mai mulți străini aflați în România au fost observați în jurul locației care și-au exprimat condoleanțe, decât românii, neluându-se în considerare mesajele transmise de înalții oficiali.

IMG_9816

IMG_9815

IMG_9817

IMG_9821
De altfel, există un interes major românesc pentru subiectul atacului terorist, însă reacțiile sunt rezervate din mai multe motive.

  • Proximitatea Franței și a musulmanilor

Suntem în celălalt capăt al Europei, iar acest lucru contează conform legii mortului pe kilometru. Însă solidaritatea exprimată într-o mică măsură a românilor depinde și de amenințarea nesimțită din partea grupărilor islamiste. Acest lucru este vizibil îndeosebi pe rețelele de socializare, unde reacționează în mare măsură doar românii care se află în Franța sau cei care au simțit pericolul atacurilor teroriste.

Românii încă mai cred în mitul că războiul provocat de islamiști vizează doar SUA sau țările occidentale, uitând de atentatul de la Burgas, din estul Bulgariei, soldat cu șase morți de acum doi ani.

  • Securitatea supremă

Cu cei mai mulți agenți ai securității pe cap de locuitor din Europa, românii se tem de o supraputere, care i-ar putea fi acordată serviciilor secrete. Lupta contra terorismului necesită bugete imense alocate în alte sectoare decât cele ale educației sau sănătății, la care România este codașă.

  • Ostilitatea anterioară a francezilor

Problema romilor din Franța a generat o vastă campanie ostilă față de români. Declarații oficiale, proteste sau reacții rasiste ale francezilor au continuat în nenumărate rânduri în adresa noastră, ceea ce a creat o rigiditate românească.

  • Ironia neînțeleasă

Conținutul informativ din publicația Charlie Hebdo, dar în special semnificația caricaturilor publicate, este de neînțeles. Românii nu sunt obișnuiți să disece arta caricaturală, iar o primă impresie ar sugera excesivitatea desenelor realizate de cei omorâți.

Tenta antireligioasă a publicației naște mari controverse, iar creștinii români se simt jigniți de glumele jurnaliștilor de la Charlie Hebdo. Ridiculizarea lui Isus, a lui Papa sau a sanctităților creștine, nu numai musulmane, revendică repulsia unora, care se propagă.

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on De ce România tace?!

  1. Campania lor spurcata impotriva romanilor a lasat urme…Nu suntem salbatici sa ne bucuram! In schimb tacerea e un raspuns corect in acest moment fata de Franta.Sper sa traga concluzia corecta,altfel o vor pati din nou!

  2. Subscriu lui Razvan.

    Natiunea franceza a kilarit ca sa zic asa mii poate chiar sute de mii de oameni in Indochina si africa peste tot unde au fost cei mai babrbari colonisti.

    chestiilea astea se intorc prin urmare ..je no suis Charlie

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*