Ultimele Știri

De ce România nu livrează armament Ucrainei?

armata romana

În timp ce Vladimir Putin se afla la Budapesta, ministrul de externe al Ucrainei era la Bucureşti într-o întrevedere cu omologul Bogdan Aurescu. Din declaraţiile acestora se deduce avansarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări până la statutul de parteneriat strategic, însă România nu poate deocamdată să livreze echipament militar ţării vecine, care se zbuciumă singură în conflictul cu Rusia.

România încă mai reflectează care este cea mai bună cale de acţiune în criza ucraineană dintre diplomaţie şi implicare militară. Dacă în două rânduri prima soluţie a părut ineficace, de livrarea de armament se eschivează toată Uniunea Europeană să ia o decizie, inclusiv România.

„Este crucial pentru noi ca Ucraina să rămână stabilă. Acordurile de la Minsk sunt un pas pe care îl salutăm dar există dificultăţi în aplicarea lor. Până când armistiţiul nu este respectat nu se poate trece la îndepărtarea armamentului greu. Dacă aceste etape nu sunt realizate, acordurile de la Minsk vor fi fragilizate şi exista riscul unei noi escaladări. Instabilitatea ar putea apoi cuprinde şi alte regiuni ucrainene, inclusiv regiunile aflate în apropierea României. De altfel au existat incidente în apropiere de frontiera noastră, cum ar fi exploziile de la Odesa”, a declarat Aurescu în timp ce se află la Paris.

Această afirmaţie vine la unison cu multe altele ale şefilor diplomatici din Uniunea Europeană. Cu un alt subînţeles, doar dacă conflictul din estul Ucrainei se va extinde, Europa, inclusiv România, va pleda pentru susţinere militară. 

„În ceea ce priveşte livrarea de arme, trebuie să ne gândim şi la statele care au capacitatea să facă un astfel de gest. Sunt opinii care susţin că alimentarea conflictului cu noi livrări de arme, indiferent de parte, nu face decât să amplifice conflictul. Alţii spun că e nevoie de a asigura părţii ucrainene posibilitatea de a se apăra”, a adăugat Bogdan Aurescu.

O eventuală escaladare a atacurilor militare până spre sudul Basarabiei (Odesa se află în imediata apropiere), implicarea României ar fi mai mult decât necesară, pentru a-şi putea proteja etnicii români din regiune sau chiar acordarea unui ajutor militar pe fondul unor negocieri de cedare a teritoriilor româneşti, Bucovina şi Bugeacul.

„În România suntem într-un proces de reflecţie cu privire la care e cea mai bună opţiune. Pe de altă parte, constat că România nu deţine acele echipamente de care are nevoie Ucraina. Mă refer la armamente sofisticate, despre care se vorbeşte că ar fi nevoie. Dar e prea devreme pentru asta ca să ne pronunţăm, e o situaţie ipotetică”, a spus Aurescu

Aşadar, România nu dispune de armamentul sofisticat necesar ucrainenilor la momentul actual, însă nu se ştie niciodată cum se poate schimba situaţia.

Între timp se vehiculează deja că Polonia şi Marea Britanie ar susţine cât de cât cu echipament militar Ucraina.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*