Ultimele Știri

De ce nu se ieftineşte benzina în România

În timp ce prețul petrolului scade foarte mult, nu se poate spune același lucru și despre benzină. Care sunt motivele pentru care, în România, carburantul costă atât de mult

benzina pret

De ce nu se ieftineşte benzina, când preţul petrolului scade foarte mult? Este o întrebare pe care ne-o adresăm cu toții.

Prețul benzinei are trei componente majore: una variabilă – prețul petrolului, una fixă – costul de rafinare, una discreționară – profitul companiei. Se adaugă taxele pentru stat, care dublează totul.

Dintr-un baril de petrol, o rafinărie produce aproape 120 de litri de benzină și motorină. Astfel, la 100 de dolari pe baril și un curs de trei lei pe dolar, costul petrolului este de 2,5 lei la fiecare litru de carburant.

La 45 de dolari pe baril și un curs de patru lei pe dolar, costul scade la 1,6 lei pe litru. Prin urmare, influența ieftinirii este de 90 de bani plus TVA.

Pentru ca în România prețul benzinei să fie la fel de ieftin ca în Austria, prețul bariliului ar trebui să se înjumătățească din nou.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*