Ultimele Știri

De ce apără Victor Ponta interesele ruşilor de la Lukoil în detrimentul României? Inculpaţii rămân sub control judiciar

ponta

Ce am luat de la Ucraina am dat Rusiei! Lukoil explorează şi exploatează perimetrele obţinute de România, în dauna Ucrainei, în urma procesului de la Haga! Compania rusă a câştigat o licitaţie la care au participat şi americanii de la Exxon. În aceste condiţii, îndemnul preşedintelui Traian Băsescu „plecaţi băieţi, dar lăsaţi rafinăria” ar putea avea o nouă miză: hidrocarburile României din platoul continental al Mării Negre.

Cei şase inculpaţi trimişi în juedactă în dosarul Lukoil vor rămâne în continuare sub control judiciar. Instanţa a înlocuit în cazul a trei dintre ei obligaţia de a nu părăsi municipiul Bucureşti, respectiv județul Ilfov, cu cea de a nu părăsi teritoriul României. Tribunalul Prahova a respins, marți, cererile inculpaților de revocare a măsurii controlului judiciar și a dispus menținerea măsurii pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 4 august până la data de 2 octombrie inclusiv.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti i-au trimis în judecată pe rusul Andrey Iurevici Bogdanov, director general şi membru în CA al Petrotel Lukoil, pe moldoveanul Andrei Raţă, membru în CA al Petrotel Lukoil, pe Dan Dănulescu, directorul adjunct al companiei, pe Dorel Duţu, contabil-şef al companiei, pe rusul Alexey Vonstev, director adjunct al companiei, pe Olga Kuzina, directoare adjunctă a companiei, precum şi companiile SC Petrotel Lukoil Ploieşti SA şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda.

Acuzaţiile se referă la spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a capitalului societăţii. Procurorii arată că în perioada 2011-2014, directorii inculpaţi ai Petrotel Lukoil au folosit cu rea-credinţă bunurile şi creditul companiei „într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect”. Petrotel Lukoil ar fi încheiat contracte de achiziţie de ţiţei şi de livrare a unor produse finite în condiţii dezavantajoase companiei, la preţuri sub cele de producţie. Firma favorizată era Lukoil Europe Holdings BV din Olanda, iar favorizarea ar fi constat în „efectuarea de plăţi cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii, le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca şi condiţii de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulat”.

Procurorii arată că prejudiciul provocat de inculpaţi se ridică la peste 1,76 miliarde de euro. Anchetatorii au dispus sechestru asigurător pe conturile Petrotel Lukoil Ploieşti şi ale Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pînă la suma de 2,07 miliarde de euro, precum şi pe mai mult de 176 de milioane de acţiuni, în valoare de 442 milioane lei, pe primele de emisiune deţinute de Lukoil Europe Holdings Olanda, în valoare de 1,88 miliarde lei. Conturile puse sub sechestru ale celor două companii se află la ABN Amro Bank Olanda, în cazul Petrotel Lukoil Ploieşti, şi la City Bank Londra, în cazul companiei din Olanda. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Prahova.

Victor Ponta a atacat în termeni duri procurorii care au dispus sechestru pe produsele Petrotel Lukoil. Procurorii au deschis companiei ruseşti Lukoil un dosar de evaziune fiscală de peste 112 milioane de euro, dar şi pentru faptul că ar fi spălat alte 118 milioane de euro.

A doua zi după descinderea procurorilor, compania a început procedurile de oprire a producţiei la rafinăria Petrotel – Lukoil, din Ploieşti, deşi ancheta viza strict documente scrise şi nu afecta absolut deloc activitatea propriu-zisă. În momentul de faţă  a fost instituit sechestru asigurator asupra stocurilor de materii prime deţinute de Lukoil în tank-urile, conductele de transfer şi rezervoarele Oil Terminal  SA. Cu toate acestea, „procurororul” Ponta le cere acestora să găsească „soluţia legală”.

Oleg Malginov, ambasadorul rus a avut o declaraţie asemănătoare, iar ieşirea surprizătoare a premierului a venit la doar câteva ore. Ambasadorul a avut totuşi o ieşire mult mai moale decât premierul, spunând doar că este “foarte îngrijorat”. Malginov a adus în discuţie locurile de muncă creat de Lukoil şi beneficiile aduse de companie economiei naţionale. Cu toate acestea, ambasadorul rus nu şi-a permis nicio clipă să atace justiţia din România. Din acest punct de vedere, putem spune că adevăratul ambasador al intereselor ruseşti este… premierul României, Victor Ponta.

De altfel, nu este nicio noutate pentru nimeni faptul că Victor Ponta preferă modelul chinezesc şi modelul putinist, la fel cum au fost și înaintașii săi din scaunul de președinte PSD, Ion Iliescu și Adrian Năstase. Victor Ponta este atât de apropiat de China încât a ales să se căsătorească cu actuala soție la Beijing, a mers acolo aproape în fiecare an, în ultimul deceniu, a mers la Beijing fără o delegație de oameni de afaceri, așa cum fac liderii occidentali. Victor Ponta este atât de apropiat de China încât, la prima întâlnire bilaterală pe care a avut-o cu ocazia Adunării Generale ONU, a fost cu vice prim-ministrul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Zhang Gaoli. Marea întrebare acum este în ce măsură Victor Ponta ar continua aceste politici de apropiere de dictaturi precum Rusia sau China.

Băsescu cerea Guvernului preluarea rafinăriei de la Ploieşti

La ameninţările Lukoil că nu reia producţia, Traian Băsescu, preşedinte al României la vremea respectivă, a cerut Guvernului să preia rafinăria de la Ploieşti. Şeful statului a susţinut că reprezentanţii Lukoil fac presiuni la adresa procurorilor şi a guvernului, această atitudine fiind inadmisibilă. „Ia plecaţi, băieţi, dacă nu respectaţi legile statului, dar nu plecaţi cu rafinăria!”, a comentat Băsescu. Fostul şef al statului a susţinut, pe 9 octombrie 2014, că reacţia României, a guvernului, faţă de Lukoil trebuie să fie „pe înţelesul ruşilor”, el avertizînd că această companie trebuie să se hotărască: ori respectă legile Statului Român şi rămîne aici, ori, „dacă vrea legile de la Moscova, să se ducă acolo”.

România este parte a sistemului de securitate occidental, prin apartenența la NATO,dar și parte a sistemului energetic occidental. Securitatea energetică este o componentă majoră a securității naționale. Nu ne așteptăm în viitorul previzibil la o invazie rusească, însă ne așteptăm ca oricând tovarășii de la Moscova să taie gazele, încălcând contractele bilaterale, așa cum de altfel au făcut-o recent, chiar dacă doar parțial.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*