Ultimele Știri

De câtă democrație vorbim de fapt în presa românească?

Presa are un rol primordial în România, lucru care probabil este comun și în alte țări. Ea a devenit cu atât mai necesară cu cât România a primit dreptul la informare și libertate de exprimare, cu câteva zeci de ani în urmă. Cât de bine înțeleasă este democrația de către presă și cât de democratică poate fi presa în zilele noastre, rămâne însă de văzut.

Rolul mass-mediei este acela de a informa eficient cetățenii în legătură cu probleme de interes general, de a-i pune la curent cu date concrete și prezentate într-un mod cât mai obiectiv, transparent și veridic. Cât de mare mai este obiectivitatea sau transparența presei? Nu este un lucru ascuns faptul că deși aparent, presa se bucură de libertate, în redacție lucrurile stau diferit. De ce? Pentru că într-un mod sau altul, fiecare publicație de presă trebuie să se salveze de la un regres inevitabil.

Lucrurile au luat-o cu atât mai razna cu cât a fost un fapt evident pentru toți oamenii de presă, faptul că presa tipărită se află pe moarte. Pe lângă publicitatea excesivă la care au apelat diverse publicații care se dezvoltă online și care îți împiedică citirea unei știri, fără să fi asaltat de o mie de reclame care ți se deschid odată cu fiecare click pe care îl apeși, publicațiile au avut nevoie de susținere.

De unde a venit și vine din ce în ce mai mult aceasta, este clar. Vrând-nevrând, presa a ajuns să se vândă. Nu pe prețuri mici, nu pe promisiuni, nu pe lucruri nespuse, ci pe susțineri ”de sus venite”, care le asigură o supraviețuire sigură. Și da, cândva s-a spus că ”presa este câinele de pază al democrației”. Asta se învață și în facultățile de specialitate, că presa trebuie să servească spiritului democratic și așa mai departe. Ce nu se învață în facultăți este faptul că dacă nu ești dispus să te resemnezi și să devii partizan al unei părți politice, nu îți vei găsi locul pe nicăieri.

presa

Cu ce se ocupă presa în prezent

În prezent, presa se ocupă de crearea unor false personalități și de distrugerea unora reale. Intenționat sau nu, o face. Nu, nu toată, dar o majoritate clar delimitată o face! Nu se contestă raritatea celor care vin cu speranțe de evoluție a jurnalismului, însă prea puțini sunt aceștia. Și adevărul este că atunci când ești pus să alegi între imparțialitate, transparență, obiectivitate și partizanat politic – adică supraviețuire, ori îți schimbi domeniul de profesie, ori te conformezi și te integrezi. Și alegerile sunt personale, nu voi critica asupra lor.

Prin urmare, nu am prea putea afirma că presa se bucură cu adevărat de democrație. Probabil patronii unor mari publicații de presă, nu au înțeles cu adevărat termenul de presă democratică nici la zeci de ani depărtare de la venirea acesteia. Presa este condusă, nu ca și în regimul comunist, întradevăr, dar nici pe departe de acesta. Jurnaliștii se bucură de libertate de exprimare, însă de ce nu se pot bucura sunt redacțiile în care sunt angajați să lucreze cu adevărat în serviciul cetățeanului. Ce se caută în presă este profitul.

Dacă se spunea la un moment dat că presa are rolul de a educa populația, ori a educat-o prost, ori s-a adaptat educației populației. Ce a urmat? Apariția presei de proastă calitate, presa de scandal. Da, nu deține calitate, însă deține profit. Trist sau nu, nu mai știm clar ce este presa, știm doar ce am vrea să fie. Sau poate nici asta.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on De câtă democrație vorbim de fapt în presa românească?

  1. Corect, correct, correct. Sunt de accord cu tine . Ai mare, mare dreptate. Si, totusi, ce ne-am face fara presa. Ea ne informeaza. Cum? Asa cum ai spus: cu partizanat.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*