Ultimele Știri

David Cameron vrea ca Marea Britanie să nu mai fie obligată să respecte deciziile CEDO

Vineri, conservatorii premierului David Cameron au afirmat că Marea Britanie se va retrage din Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) dacă instanța din Strasbourg nu va accepta ca Parlamentul de la Westminster să aibă ultimul cuvânt în legătură cu hotărârile sale, relatează Reuters.

Potrivit premierului Cameron, hotărâri ale CEDO au împiedicat Londra să expulzeze militanți suspecți, au insistat asupra respectării drepturilor omului pe câmpurile de luptă din Afganistan și au confirmat drepturile unor deținuți de a vota. ”N-avem nevoie de instrucțiuni pe această temă din partea judecătorilor de la Strasbourg”, declara Cameron în fața unor militanți conservatori pe 1 octombrie la Birmingham.

În baza unei propuneri, dacă conservatorii vor fi realeși la alegerile din mai 2015, Londra va adopta un document (Bill of Rights) care va stabili aplicarea legislației privind drepturile omului în Marea Britanie, iar schimbările avute în vedere ar însemna că hotărârile CEDO nu vor mai avea caracter obligatoriu pentru Curtea Supremă și că Parlamentul de la Westminster va avea dreptul de a opune un veto la hotărârile CEDO, astfel că ”The Human Rights Act”, legea internă care consfințește principiile internaționale ale Convenției Europene privind Drepturile Omului în Marea Britanie, va fi anulată.

”Nu putem continua în această situație, în care schimbările în legislația noastră se fac într-o instanță internațională fără nici o supervizare democratică în Regatul Unit”, a declarat pentru The Times ministrul britanic al justiției, Chris Grayling. ”Schimbările prevăd că Parlamentul Regatului Unit va avea ultimul cuvânt”, a adăugat Grayling.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*