David Cameron: Afacerile în paradisuri fiscale sunt obişnuite

  • Adelina Mitrache
  • 12 aprilie 2016
  • Externe
David Cameron

Dezbatere aprinsă în Parlamentul britanic, unde premierul David Cameron a dat explicaţii, după scandalul dezvăluirile PanamaPapers. Acuzat că a beneficiat de pe urma banilor făcuţi de tatăl său printr-o companie înregistrată într-un paradis fiscal, premierul britanic a respins toate acuzaţiile. El a declarat că afacerea tatălui său a fost una legitimă şi una „obişnuită”. Şi a contraatacat precizând că unele importante instituţii de presă britanice – printre care BBC şi The Guardian, cele care au publicat documentele PanamaPapers – au investiţii în paradisuri fiscale.

David Cameron, premierul Marii Britanii: „Au fost făcute afirmaţii extrem de dureroase şi pline de falsitate împotriva tatălui meu şi, în cazul în care Curtea îmi va permite, aş dori să pun lucrurile la punct. Fondul de investiţii al tatălui meu a fost înregistrat în străinătate încă de la început, pentru că urma să tranzacţioneze mai ales cu titluri de acţiuni în dolari. Chiar şi la o căutare rapidă se poate vedea că BBC, grupul media Mirror, publicaţia The Guardian au astfel de investiţii în străinătate. Nu spun acest lucru pentru a critica ceea ce fac, ci pentru a arăta că este o practică cu totul obişnuită, al cărei scop nu este acela de a evita plata taxelor. Accept toate criticile făcute pentru că nu am răspuns acestor chestiuni mai repede săptămâna trecută, dar, aşa cum am spus, m-a deranjat modul în care amintirea tatălui meu a fost murdărită. Ştiu că a fost un om extrem de muncitor şi un tată minunat şi sunt mândru de tot ceea ce a făcut pentru a construi o afacere şi pentru a-şi întreţine familia”.

Discursul premierului nu l-a convins pe principalul său adversar politic. Liderul laburist Jeremy Corbyn, care a înregistrat o creştere a popularităţii după ce în scandalul PanamaPapers a apărut numele lui David Cameron şi al tatălui acestuia, Ian Cameron, spune că şeful guvernului britanic nu a oferit o explicaţie care să-l mulţumească.

„Discursul premierului dă dovadă că acesta este un expert în arta disimulării. Prim-ministrul a declarat că evitarea taxelor este imorală, dar în mod evident a eşuat în a oferi o explicaţie lămuritoare a propriei implicări în paradisurile fiscale până în această săptămână sau în a acţiona cu hotărâre pentru a curăţa sistemul, în vreme ce a blocat eforturi mai mari de a face acest lucru”, a spus Jeremy Corbyn.  

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *