David Cameon şi-a publicat declaraţiile de impozit din ultimii 6 ani după dezvăluirile incriminatoare din Panama Papers. Trebuie să răspundă la noi întrebări după ce mama sa i-a dăruit 200.000 de lire în numerar

  • Adelina Mitrache
  • 10 aprilie 2016
  • Externe

Premierul britanic David Cameron şi-a publicat duminică toate declaraţiile de impozit completate în ultimii şase ani, după ce a urcat în fruntea executivului, pentru a pune capăt speculaţiilor legate de averea sa personală, după ce a recunoscut în urmă cu patru zile că a deţinut acţiuni în fondul de investiţii offshore al tatălui său, brokerul Ian Cameron, transmite Reuters.

Cameron a negat timp de cinci zile că ar fi fost implicat în fondul de investiţii offshore deschis de tatăl său în paradisul fiscal din Bahamas, înainte de a recunoaşte că deţinea de fapt acţiuni în valoare de 30.000 de lire sterline, pe care nu le-a menţionat în declaraţiile sale de avere şi care au fost vândute cu doar trei luni înainte de a fi numit prim-ministru.

Premierul şi-a publicat declaraţiile de impozit din ultimii şase ani, care de obicei sunt considerate date confidenţiale, pentru a pune capăt speculaţiilor că ar fi evitat plata taxelor prin depozitarea banilor într-un cont offshore.

Sâmbătă, Cameron a recunoscut că ar fi putut să gestioneze mult mai bine întrebările legate de implicarea sa în Panama Papers.

Însă, ăsta ar putea să nu fie sfârşitul speculaţiilor presei privind averea prim-ministrului, după ce ziarele de duminică au dezvăluit că Cameron a primit un cadou de 200.000 de lire sterline în 2011 din partea mamei sale, care ar putea să fie o metodă pentru evitarea taxelor de moştenire.

Executivul a comentat că informaţia este lipsită de claritate, întrucât darul a fost declarat Fiscului şi este vorba despre un simplu cadou făcut de o mamă fiului ei.

Premierul Marii Britanii s-a trezit duminică în mijlocul unui nou scandal legat de practicile sale fiscale cel puţin imorale şi ipocrite de a evita plata taxelor, după ce presa a descoperit că David Cameron a primit în 2011 un dar de 200.000 de lire sterline în numerar de la mama sa, după moartea lui Ian Cameron, pentru a nu plăti statului taxe de moştenire, scrie BBC.

Potrivit documentelor descoperite de jurnaliştii britanici, mama premierului a virat în conturile lui David Cameron 100.000 de lire sterline cu două ocazii separate sub formă de dar, care nu este supus taxelor. Însă, banii au fost ”dăruiţi” prim-ministrului la doar un an după moartea tatălui său, brokerul de acţiuni Ian Cameron, de la care a moştenit 300.000 de lire impozitabile.

Duminică, David Cameron şi-a publicat declaraţiile de impozit din ultimii şase ani, care arată cum premierul a câştigat 1,1 milioane de lire şi a plătit aproape 400.000 de lire în taxe pe venit.

În anul 2015, premierul a plătit apropae 76.000 de lire sterline în taxe pentru un venit de peste 200.000 de lire. Câştigurile sale includ aproape 47.000 de dolari din chiria plătită pentru casa familiei sale din vestul Londrei.

Plăţile făcute de Mary Cameron în conturile fiului ei în mai-iulie 2011 nu au fost supuse taxelor, pentru că au fost înregistrate ca daruri, şi ar putea să fie supuse taxelor de moştenire care se ridică al 40% din sumă doar dacă mama premierului moare până în 2018.

Executivul a explicat că plăţile făcute lui David Cameron au fost o metodă de a echilibra moştenirea primită de fiecare copil al familiei, întrucât fratele mai mare al premierului a moştenit casa familiei. 

Liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, a argumentat că premierul ar trebui să-şi publice declaraţiile de impozit dinainte de a ajunge la Downing Street 10, întrucât atunci şi-a vândut acţiunile din fondul de investiţii offshore al tatălui său.

”Vreau să văd hârtiile. Trebuie să ştim exact ce a returnat la stat sub forme de taxe. Trebuie să ştim dacă şi-a pus banii în străinătate şi dacă a făcut ceva cu aceşti bani înainte de a deveni premier. Acestea sunt întrebările care trebuie să primească un răspuns”, a spus Corbyn.

Liderul Opoziţiei, John McDonnel, a spus că premierul a moştenit jumătate de milion de lire sterline de la părinţii săi şi nu a plătit nimic statului.

De altfel, prim-ministrul a anunţat că va forma o echipă de investigaţie pentru a-i verifica pe evazioniştii britanici menţionaţi în scurgerea de informaţii Panama Papers.

Cameron a precizat că a învăţat o lecţie după o săptămână de campanie negativă a presei britanice privind implicarea sa în fondul de investiţii al tatălui său, brokerul Ian Cameron.

”A trecut o săptămână. Ştiu deja că trebuia să managerez mai bine asta, puteam să manageriez mai bine. Ştiu că sunt lecţii de învăţat şi le voi învăţa”, a spus premierul.

Premierul britanic David Cameron a recunoscut joi că a deţinut acţiuni în cadrul companiei offshore înfiinţată de tatăl tău, brokerul de acţiuni Ian Cameron, prin intermediul firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca, aşa cum s-a dezvăluit şi în masiva scurgere de informaţii Panama Papers. Tatăl decedat al premierului deţinea una dintre companiile offshore înregistrate sub numele de Blairmore Holdings.

Cameron este de asemenea acuzat că a intervenit personal pentru a modifica legislaţia europeană legată de transparenţa fondurilor offshore.

Cameron a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European Herman van Rompuy în 2013, în care argumenta că trusturile trebuie să fie tratate în mod diferit faţă de companiile offshore în legislaţia europeană de combatere a spălării de bani.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *