Ultimele Știri

Darius Vâlcov, urmărit penal pentru șpagă de 2 milioane de euro

Darius Vâlcov

Ministrul Finanțelor Darius Vâlcov este urmărit penal, anunță DNA. Social-democratul este acuzat de trafic de influență, infracțiune comisâ când era primar al orașului Slatina.

Ministrul Finanțelor Darius Vâlcov a fost audiat în această seară, timp de trei ore, la sediul DNA. Cu puțin timp înainte, ministrul participase la o emisiune TV.

Procurorii DNA arată, într-un comunicat de presă, că Darius Vâlcov a primit „în perioada 2010-2013 aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2,48 milioane de lei a primit-o prin intermediul unor firme”.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale, DNA arată că activitatea infracționala a lui Darius Vâlcov a început în urmă cu șase ani.

Oferta „de nerefuzat” a unui om de afaceri

Anchetatorii susțin că, în anul 2009, administratorul unor firme i-a propus lui Vâlcov, care la acea vreme era primar al orașului Slatina, județul Olt, să îi influențeze pe factorii de decizie ai administrației să ajute societățile sale să căștige niște licitații pentru lucrări publice din Slatina, dar și din orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești.

În schimb, omul de afaceri i-a promis lui Vâlcov că îi va da 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contracte de reabilitare și extindere a rețelei de apă și canalizare din orașele Slatina, Scornicești, Potcoava, Drăgănești-Olt și Piatra-Olt.

Cum a fost favorizată firma

În timpul derulării procedurilor de licitație, membrii comisiei, la îndemnul lui Vâlcov, au eliminat în mod abuziv din caietul de sarcini unele condiții de eligibilitate, pentru a favoriza firma omului de afaceri.

„În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a căștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului ‘Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt’, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei”, precizeaza procurorii DNA.

În baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie a anului 2010, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume în lei, ori de câte ori contractantul Compania De App Olt efectua plăți în contul societății.

Au vrut să ascundă proveniența mitei

Începând cu jumătatea anului 2012, datorita unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către edilul de la acea vreme al municipiului Slatina.

Așadar, Darius Vâlcov l-a pus în legatură pe omul de afaceri cu o persoană cu funcție de conducere din cadrul Primăriei Slatina.

Acesta din urmă, având cunostință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, „a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, că diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”.

Astfel, ca urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, Darius Vâlcov „a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această suma fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2,48 milioane de lei a primit-o prin intermediul unor firme”.

„Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul unor persoane față de care se desfasoară acte de urmărire penală, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani”, menționează anchetatorii.

Vâlcov, audiat trei ore la DNA

Ministrul Finanțelor Darius Vâlcov a fost audiat în această seară de procurorii anticorupție timp de trei ore, iar la ieşire, ministrul le-a declarat jurnaliştilor că nu este acuzat de luare de mită şi că nu a fost pus sub control judiciar. 

În cazul în care procurorii anticorupție decid că se impune reținerea pentru 24 de ore a lui Darius Vâlcov, ei nu pot pune în aplicare această măsură pe loc. Anchetatorii trebuie să ceară mai întâi încuviințarea reținerii lui Vâlcov din partea Senatului, întrucât acesta are și calitatea de senator.

În cazul în care DNA va formula o astfel de solicitare, ea va fi supusă votului plenului Senatului, care va decide dacă Vâlcov poate fi sau nu reținut.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*