Ultimele Știri

Dan Adamescu, miliardar cu datorii la stat

Dan Adamescu

Omul de afaceri Dan Grigore Adamescu, este cunoscut ca fiind mogulul asigurărilor însă are afaceri active și în domeniul presei și al comerțului. Averea lui era estimată în anul 2013 la aproape un miliard de euro, însă în urma anchetelor procurorilor și arestării acestuia în anul 2014 a dus la pierderi colosale pentru imperiul construit de Adamescu. Miliardarul a pierdut mai mult de jumătate din avere în anul 2014, acum fiind estimată la 410-430 milioane de euro.

Dan Grigore Adamescu este cunoscut pentru ingineriile financiare și afacerile dubioase, însă  ca orice afacerist de pe plaiurile mioritice păgubește anual statul român prin neplata taxelor și impozitelor.  Procurorii anticorupție i-au pus gând rău în ultima perioadă și au luat la verificat firmele aflate în insolvență, astfel au descoprit ingineriile financiare prin care mogulul prejudicia bugetul de stat.

Dan Adamescu a ajuns la începutul aniilor ’80 în Germania Federală pentru un tratament medical însă după însănătoșire acesta a refuzat să se întoarcă în țară. De suferit, după această hotărâre, a avut doar tatăl său, care era procuror militar. Acesta și-a pierdut funcția și a fost trecut în rezervă.

Dan Adamescu

Adamescu a început afaceri cu eletrocasnice în Germania, iar după căderea Zidului Berlinului, și-a dezvoltat afacerea și în România. A reușit să vândă românilor aparatura second-hand din Germania și cu pași rapizi a deschis un magazin, apoi să cumpere un hotel, peste care să contruiască câteva etaje, fără niciun aviz.

Odată cu privatizarea Astra Asigurări, societatea Nova condusă de Adamescu a reușit să fie cea care să impună regulile. În mod subit, restul firmelor de asigurări concurente s-au retras. În 2002 acesta a reușit să preia Astra Asigurări, devenind astfel mogulul asigurărilor.

Adamescu a ajuns apoi proprietarul magazinului Unirea, a dezvoltat afaceri în construcţii, în domeniul imobiliar şi turism. A investit şi în mass media, cumpărând România Liberă și Academia Cațavencu.

În 2010, instanța a blocat actiunile companiilor Astra Asigurari și Unirea Shopping Center, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, prin intermediul firmei The Nova Group Investments, în cadrul unui dosar de executare silită.

Potrivit unor surse din piață, The Nova Group avea de plătit către AVAS penalizări în valoare de circa 20 mil. lei (4,6 mil. euro) rezultând din neonorarea unor investiții asumate la privatizarea Unirea Shopping Center.

Unirea Shopping Center S.A. figurează în prezent cu datorii la bugetul de stat de circa 2,5 milioane lei și a intrat în procedura de executare silită.

unirea

Adamescu a  cumpărat clubul de fotbal Oţelul Galaţi, tocmai când în conturile acestuia urma să intre o primă consistentă de la UEFA, pentru participarea în Champions League. Dan Adamescu ar fi sustras nici mai mult nici mai puțin de 7 milioane de euro din conturile clubului.

Mogulul Dan Adamescu a intrat în atenția procurorilor datorită faptului că imperiul său financiar este plin de insolvențe dubioase. Acesta a obținut insolvențele dând mită judecătorilor.

Dan Adamescu

În 24 iunie 2014, procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată pe Dan Adamescu, judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovența și Sorin Viziru, de la Tribunalul București, și pe omul de afaceri Iosif Armaș, în dosarul privind intervenții în cauze de insolvență. Avocatul lui Adamescu, George Dumitru, s-a sinucis în mai, aruncându-se în faţa metroului la staţia Universitate, la câteva ore după ce judecătorii de la Tribunalul Bucureşti care ar fi luat mită de la Dan Adamescu au fost ridicaţi şi duşi la DNA, ulterior aceştia fiind arestaţi, fapt ce stârnește multe controverse.

Judecătorii au primit de la Dan Adamescu suma de 7 milioane de euro prin interpuși, pentru obţinerea unor decizii favorabile în dosarele de insolvenţă în care erau implicate companiile sale.

Dan Adamescu a fost arestat preventiv iar mai apoi judecătorii au hotărât să îl condamne la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, însă decizia încă nu e definitivă.

Conform legii actuale Dan Adamescu va scăpa cu averea neatinsă deși a prejudiciat statul român cu milioane de euro. 

avere1Citește și: De ce nu are loc confiscarea averilor marilor corupți?

 

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Dan Adamescu, miliardar cu datorii la stat

  1. Să presupunem ca-i aresteză pe toţi corupţii României şi că le vor confisca averile … Ce garantie vom avea ca banii publici nu vor fi furati in continuare, de altii, mai putin impertinenti si mai precauti, care vor invata lectia si vor disparea dupa ce si-au umplut conturile, saracind tara ?
    Este foarte bine că serviciile şi DNA-ul îsi fac treaba şi sunt puternice, dar nu e suficient. Pentru o Românie puternică, trebuie să fim şi noi puternici şi uniţi
    În acest sens, propun să ne unim în acest grup (https://www.facebook.com/groups/346693548859392/?pnref=lhc ), toţi cei care ne dorim crearea unui partid în scopul înlocuirii actualei clase politice cu politicieni necorupti, dispusi sa dea testul cu poligraful la intrarea în partid, iar în cazul în care vom ajunge la putere, testarea să se facă la inceputul mandatului, la sfarsitul acestuia, precum şi oricând există o presupunere de încalcare a legii.
    Ce este mai usor: sa te chinui sa combati coruptia sau sa o previi, prin testul poligraf?

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*