Ultimele Știri

Dacian Cioloș: Guvernul susține alegerile în două tururi, dar Parlamentul va decide

Premierul Dacian Cioloş a susţinut o conferinţă de presă, luni, la Palatul Victoria, în care a anunțat că Guvernul susține alegerile în două tururi, însă decizia va fi luată în Parlament.

Dacian Cioloș a declarat, luni, după ce s-a consultat cu partidele politice, că decizia organizării alegerilor în două tururi de scrutin trebuie luată în Parlament, iar Guvernul este pregătit să sprijine un astfel de demers.

„Am vrut să am o discuţie pe tema alegerii primarilor în două tururi cu toate partidele, o consultare informală, pentru a vedea cum se poziţionează acestea în Parlament, pentru că această temă este una eminamente politică.

Există în faţa Guvernului trei posibilităţi, în ideea în care Guvernul susţine ideea alegerii primarilor în două tururi, însă decizia fiind politică trebuie asumată în Parlament: posibilitatea de a veni cu o ‪‎Ordonanţă de Urgenţă‬, posibilittea asumării răspunderii, posibilitatea susţinerii unui proiect de lege‬ în această direcţie”, a declarat Dacian Cioloş la conferinţa de presă.

Premierul a precizat că soluţia este în Parlament, iar Guvernul este gata să îşi dea sprijinul, dacă există o voinţă reală pentru modificarea legii alegerilor locale.

„Am constat astăzi că în Parlament nu există o majoritate clară care să susţină revenirea acum, pentru aceste ‪alegeri‬, la două tururi pentru ‪‎primari‬. Pe de altă parte, partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuţia privind sistemul electoral şi pentru primari şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene, însă preferă ca această discuţie să nu aibă loc acum, tocmai pentru a asigura predictibilitate şi previzibilitate alegerilor din acest an”, a mai spus premierul.

„În aceste condiții, date fiind şi constrângeri constituționale care stau în faţa guvernului, dacă s-ar merge pe ordonanță de urgență sau pe asumarea răspunderii, constat că o astfel de abordare din partea guvernului, deci de a veni cu ordonanţă de urgență sau cu asumarea răspunderii, are riscuri foarte mari ca ele să fie o acţiune în forţă din partea guvernului, fără ca această acţiune să se materializeze în Parlament printr-o susținere. Pentru că chiar şi o ordonanță de urgență, chiar dacă ea ar fi dată de guvern împotriva unei majorități din Parlament, ea poate să fie respinsă foarte uşor în Parlament într-un timp foarte scurt, în care Parlamentul poate să o ia în discuție. Şi, la fel, o asumare a răspunderii pe acest subiect care, după cum am spus, este foarte disputat şi nu există majoritate în Parlament, cel puțin ce am putut să constat eu astăzi, la fel, chiar dacă guvernul şi-ar asuma această răspundere, problema revenirii la două tururi pentru primari, tot nu s-ar rezolva şi cred că acesta este subiectul pe care trebuie să-l avem în vedere. În aceste condiţii, nu pot decât să constat că, aşa cum mai spus-o, de altfel, la începutul acestei dezbateri, că, cu toată voința guvernului de a ajuta în acest proces, decizia rămâne, în cele din urmă, tot la Parlament şi e important ca partidele politice care au un interes într-un sens sau altul să-şi asume până la capăt această responsabilitate şi să folosească instrumentele care le stau la dispoziție în Parlament pentru a tranșa acest subiect”, a adăugat Cioloş.

Executivul nu este instrumentul niciunui partid

Dacian Cioloş a mai precizat că Executivul nu trebuie să se transforme în „instrumentul” niciunui partid, nici al celor care vor modificarea legii, nici al celor care se opun. El a mai spus că încă există discuţii între unele partide privind poziţionarea lor faţă de modificarea legii electorale în condiţiile în care există două proiecte de lege în Parlament.

„Există deja două proiecte de legi, în Parlament, care vizează același lucru. Dacă se constituie o majoritate care să susțină aceste proiecte de legi, pentru că înțeleg că sunt încă discuții între unele partide legate de modul cum s-ar putea poziționa. Acolo este locul cel mai propice pentru ca aceste proiecte de legi să poată să fie adoptate şi, aici, sigur, Guvernul poate să acorde un aviz favorabil pe astfel de proiecte de legi. Dar dezbaterea şi decizia, oricum am lua-o şi orice instrument am folosi, dezbaterea şi decizia, în cele din urmă, tot în Parlament trebuie să aibă loc”, a adăugat oficialul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*