Dacian Cioloș, despre riscul unui Brexit

dacian ciolos

Premierul Dacian Cioloș a declarat joi, într-un interviu la postul francez de televiziune LCI, că există „un risc mai mare ca oricând” ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană, dar și-a exprimat în același timp convingerea că britanicii vor vota pentru rămânerea în blocul comunitar la referendumul de la 23 iunie.

„Am petrecut cinci ani la Bruxelles în funcția de comisar european. Atât cât îi cunosc eu pe britanici, există un risc (de Brexit — n.r.) mai mare ca oricând”, a afirmat prim-ministrul, care a început joi o vizită de două zile la Paris.

„Discuția privind ‘mariajul’ dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană este veche. Aș spune că acum există un risc mai mare ca oricând ca acest lucru (ieșirea din UE — n.r.) să se întâmple”, a spus Dacian Cioloș, care și-a exprimat însă convingerea că decizia britanicilor, „care gândesc extrem de pragmatic”, „va fi de a rămâne în Uniunea Europeană”.

„Britanicii au susținut întotdeauna întărirea pieței unice. Există multe sectoare ale economiei lor care depind de această piață unică, iar ieșirea (din UE — n.r.) ar afecta puternic nu doar economia lor, ci societatea în ansamblu”, a adăugat el.

Dacian Cioloș a precizat totodată că „principala chestiune nu este acum atât” rezultatul referendumului de la 23 iunie. „Dacă privim această chestiune la nivel european, cu sau fără Brexit, va fi nevoie de o chestionare a funcționării UE și a lucrurilor pe care va trebui să le facem și pe care nu le-am putut face, din cauza crizei financiare și economice, imediat după marea extindere, când s-a trecut de la 15 la 27 (de membri — n.r.)”, a subliniat premierul român.

„Această reflecție va trebui să se facă acum. Trebuie să punem cărțile pe masă”, a evidențiat Dacian Cioloș.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *