Dacian Cioloș despre evacuarea trustului Intact: ”ANAF a respectat legea”

  • Adrian Marinescu
  • 17 februarie 2016
  • Politică
dacian ciolos

Premierul Dacian Cioloş a explicat, miercuri, în Senat că termenul dat pentru evacuare este unul dat prin procedură civilă şi nu este o decizie ANAF. Dacă nu respecta termenul ANAF ar fi încalcat legea. 

Premierul Dacian Cioloş a spus în Senat că Guvernul nu  a fost informat cu privire la notificarea emisă de ANAF pe 15 februarie şi nici nu trebuia să fie. ANAF nu  a făcut altceva decât să pună în executare o sentinţă definitivă. Persoanele juridice au posibilitatea de a ataca în instanţă notificarea ANAF.

Dacian Cioloş a mai spus că este datoria institutiilor să recupereze bunurile care au fost atribuite prin sentinţă definitivă. El a mai adăugat că a cerut noii conduceri ANAF să analizeze modul în care îşi desfăşoară activitatea.

În ceea e priveşte termenul dat pentru evacuare, premierul a explicat că este unul dat prin procedură civilă şi nu este o decizie ANAF. Dacă nu respecta termenul ANAF ar fi încalcat legea. Nu sunt specificate termene diferite pentru televiziuni şi alte societăţi.

De asemenea, premierul Dacian Cioloş a explicat că statul nu poate păstra un bun decât printr-o decizie legislativă, în lipsa deciziei bunul este scos la licitaţie. Nu există posibilitatea de închiriere de către guvern. Bunul a fost trecut în proprietatea statului.

În încheiere, premierul a declarat că încrederea în statul român nu va putea fi recâştigată fără ca autorităţile să respecte legea şi statul de drept.

Senatul a decis, la propunerea președintelui Călin Popescu-Tăriceanu, să îi solicite premierului Dacian Cioloș să vină, miercuri, în plen, ca să explice acțiunea instituțiilor din subordinea Guvernului la adresa televiziunilor trustului Intact.

Decizia a fost luată marți de senatori cu 70 de voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri. Toate grupurile parlamentare s-au exprimat în sprijinul propunerii președintelui Senatului.

Întrebat de ce se duce miercuri la Senat, premierul Dacian Cioloș a răspuns: „Mă duc pentru că președintele Senatului m-a invitat. Am cerut o informare și din partea ANAF-ului legat de contextul în care s-a luat decizia asta. (…) Eu pot să înțeleg că în 5 zile e greu să-ți muți lucrurile, pe de altă parte, nu am decis eu lucrul ăsta și nu eu am pus în lege termenul acela de 5 zile”.

ANAF a cerut trustului Intact să elibereze imobilele în care își desfășoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 și Antena 3 în termen de cinci zile, ca urmare a unei executări silite a unei sentințe penale din 2013, rămasă definitivă.

Preşedintele Senatului a calificat acţiunea ANAF drept „un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei şi de anihiliare a presei”.

loading...

One thought on “Dacian Cioloș despre evacuarea trustului Intact: ”ANAF a respectat legea”

  1. Ar fi extraordinar daca ceea ce a spus prim-ministrul ( guvernul respecta legea) ar fi adevarat intotdeauna. Astfel, guvernul nu ar incalca legea asa cum a facut cand a introdus art 40 in OUG 57/2015, articol care modifica o lege organica, incalcand atat prevederile constitutionale cat si afirmatiile prim-ministrului, exprimate azi in parlament sau anterior ( cand a explicat ‘ciobanilor’ ca „guvernul nu poate modifica o lege organica prin OUG”).Nu v-am vazut atunci cerand parlamentarilor sa modifice intai legea si constitutia, asa cum ati facut astazi, si abia dupa aceea sa promovati art 40 in OUG…
    Nu cumva ” scopul scuza mijloacele?
    Cand sunteti corect si consecvent cu dvs insiva dle prim-ministru?
    De ce nu modificati legea printr-o ordonanta astfel ca sa puteti inchiria sau vinde cladirile confiscate, mai ales ca NU e vorba de o lege organica? Sau faptul ca ‘nu sunt bani’ exprimat de ministrul finantelor nu este adevarat, guvernul scaldandu-se in bani si neavand nevoie de venituri suplimentare. Sa nu mai vorbim ca nu s-a raspuns, nu conteaza daca acceptand sau nu propunerile facute, in termenul prevazut de lege unor solicitari ale unor persoane juridice…Cum s-a respectat legea atunci? Cine raspunde si cand?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *