Ultimele Știri

Dacia pleacă din România din cauza incompetenței Guvernului

dacia

De la săptămână la săptămână se întețesc zvonurile conform cărora cel mai mare producător de automobile din România va pleca din cauza infrastructurii dezastruoase și a costurilor de producție mult prea mari într-o piață din ce în ce mai competitivă. 

Șefii de la Dacia au cerut o autostradă Pitești-Sibiu și până în anul 2020 legătura completă cu Coridorul IV paneuropean, însă autoritățile de la București au dormit în ghete, astfel am ajuns în situația în care Dacia s-ar putea muta în Maroc.

Directorii de la Renault nu au stat să aștepte la mila Guvernului Ponta și au deschis o linie de producție în Maroc la Tanger, oraș situat la 5 km de port, unde automobilele sunt trimise la export pe vapoare, fără prea mari bătăi de cap. O altă chestiune importantă o reprezintă mâna de lucru ieftină din Maroc în comparație cu salariații de la Mioveni. 

„Costurile noastre suplimentare sunt de 30 euro/mașina din cauza infrastructurii, dar e un cost pe care încă îl putem gestiona. Pentru noi e și o chestiune de ecologie fiindcă 2.000 de camioane fac în fiecare săptămână drumul Pitești-Arad și din cauza deselor accelerări și frânări eficiența e mică și consumul mediu de combustibil e mare. E un dezastru, mai sunt și accidente din cauza unor oameni care vor să depășească. Când vom putea economisi cei 30 de euro vom câștiga în lupta competitivității cu Maroc și Turcia. Mi-ar plăcea să văd autostrada gata până în 2020 sau cu cât mai mult timp înainte”, a declarat şeful Dacia, Nicolas Maure.

„E o chestiune care va fi legată de alocarea unor proiecte noi, care s-ar putea întâmpla înainte de 2020, dar și după. Cred că până în 2020 ne vom descurca, dar dacă nici după 2020 nu e gata secțiunea, cred că trebuie să luam unele decizii. Nimeni la Renault-Nissan nu va înțelege după 2020 cum de nu există un sistem minim de autostrăzi în România. (…) Ne vom întâlni bucuroși cu reprezentanți ai guvernului pentru a explica deciziile, impactul șamd. Nu venim cu nicio amenințare, ci vrem să avem o discuție matură cu guvernul în legătură cu lucrurile aflate în joc. Până acum discuțiile au fost bune cu autoritățile române, suntem mulțumiți că Sibiu-Pitești va fi autostradă, însă important e să fie gata în timp util,” a mai declarat acesta.

Dacia contribuie cu vreo 4 procente la PIB-ul României, chiar dacă sunt vreo 13.500 de angajați direct și vreo 15.000 care lucrează în domenii conexe ce depind de Uzina Dacia, aftfel statul încasează niște taxe colosale de la Grupul Renault. 

Din cauza lipsei unei autostrăzi între Pitești și Sibiu, dar și din pricina transportului feroviar care are întârzieri cuprinse între 8 ore și 2 zile, până la ieșirea din România, lucrurile sunt destul de clare pentru șefii de la Dacia. 

Cele 500 de platforme care pleacă zilnic încărcate cu automobile Logan, Duster și Sandero pentru a ajunge în țările din Europa, piața principală a mărcii românești, sunt nevoite să o ia pe niște rute fără infrastructură, extrem de costisitoare: Dealu Negru, Valea Oltului, Oradea. De unde și pierderile uriașe suferite de Dacia zilnic.

Grupul Renault a investit circa 2 miliarde de euro în România și mulți spun că nu pot să plece, însă noi suntem de altă părere și considerăm incompetența GUVERNULUI drept principalul factor care va cauza plecarea Dacia din România. Mai avem un alt exemplu, NOKIA – investiție colosală la Jucu, mii de angajați, apoi totul s-a năruit ca un castel de nisip. Același lucru se va întâmpla și cu DACIA, iar baștanii la RENAULT nu vor avea nimic de pierdut, ci doar de câștigat.

Din cei 13.5000 de angajaţi din prezent vor rămâne circa 2000 care se vor ocupă exclusiv de subansamble, motoare, cutii de viteze, punţi, piese de caroserie şi alte elemente de Dacie. Toate aceste piese vor fi exportate, că şi acum, spre Maroc. Lucru extrem de simplu şi profitabil, deoarece piesele vor fi transportate numai cu vaporul, din Constanţa. Şi cum există o oarecare autostrada între Piteşti şi Constanţa, transportul se poate face ieftin.

Centrul de testare şi dezvoltare Titu, locul în care Renault a investit peste jumătate din suma cu care a venit în România, circa 1 miliard de Euro, va rămâne că şi acum funcţional şi fără să fie influenţat de mutarea construcţiei de automobile în Africa.

Mai exact în România vom rămâne cu fabricarea de piese şi vom pierde tot ce înseamnă autoturisme. Liniile de asamblare se vor muta şi ele în Tanger sau într-o fabrică nouă, pentru a nu se pierde investiţia. Lumea zice că Renault nu va pleca deoarece are bani mulţi băgaţi în uzina de la Piteşti. Nimic mai greşit: banii de la Titu rămân, banii de la Mioveni se vor mută la Tanger.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Dacia pleacă din România din cauza incompetenței Guvernului

  1. Daca muta fabrica, eu propun sa interzicem toate produsele franceze de pe piata romaneasca sau sa le puna impozite asa de mari incat sa nu mai vanda nimic .
    Ce nenoriciti francezii astia.
    Trimiteti la cat mai multe persoane daca credeti ca este o idee buna.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*