Ultimele Știri

Dacă s-ar întâmpla așa ceva, păstrarea monedei euro nu ar mai avea sens

euro

Conform celor de la Reuters, există previziuni sumbre în ceea ce privește zona euro. Astfel, rata șomajului în UE va crește dacă sistemul de liberă circulație european se va dezintegra, conform declarațiilor făcute vineri de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „Păstrarea monedei euro nu ar mai avea sens într-un asemenea scenariu”, a adăugat el.  

„Schengen este una dintre cele mai mari realizari ale procesului de integrare europeană. Fără Schengen, fără libera circulație a lucrătorilor, fără libertatea cetățenilor europeni de a călători, euro nu are niciun sens. Același lucru este valabil pentru legătura dintre Schengen, libera circulație și piața internă. Dacă cineva dorește să suprime Schengen, atunci ceea ce va face în final va fi să pună capăt și pieței unice europene”, a spus șeful executivului comunitar.

în opinia sa, consecința majoră într-o astfel de eventualitate ar fi creșterea șomajului.

„Mai puțin Schengen înseamnă mai puțină forță de muncă ocupată și creștere economică mai mică”, a conchis Jean Claude Juncker.  

 La rândul său, comisarul european pentru migrație Dimitris Avramopoulos a estimat că desființarea spațului Schengen, problema adusă în dezbaterea publică de criza migranților din ultimele luni, ar însemna „începutul sfârșitului proiectului european”.  

„Este în joc unitatea UE, pe fondul ascensiunii populismului și naționalismului”, a spus Avramopoulos, solicitând statelor membre să își îndeplinească promisiunile și să manifeste solidaritate.  

În septembrie 2015, Parlamentul European a susținut două propuneri urgente de relocare a 160.000 de solicitanți de azil din statele europene de la frontieră în alte state membre. Până în prezent, doar 272 de persoane au fost redistribuite.  

Normele actuale ale UE privind refugiații sunt incluse în Regulamentele Dublin care prevăd, printre altele, modul de procesare a tuturor cererilor de azil. 

„Zona Schengen de liberă circulație fără pașaport este crucială pentru cooperarea economică euro”, a declarat la rândul său președintele miniștrilor de finanțe din zona euro Jeroen Dijsselbloem.

Solicitat să explice legătura dintre zona de liberă circulație fără pașaport și euro, făcută de cancelarul german Angela Merkel și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, Dijsselbloem a spus că menținerea Schengen este crucială pentru idealul politic al Europei și frontierele ei deschise.  

„Este crucial pentru cooperarea economică și dezvoltarea Europei”, a declarat el.

„Pentru a stabili că avem nevoie să ne protejăm frontierele externe și să facem asta foarte repede, avem nevoie să lucrăm îndeaproape cu Turcia”, a adăugat el.  

„Ceea ce se întâmplă acum este ca tot mai multe state membre iau individual măsuri la frontierele lor, în procedurile lor de azil etc. Trebuie să fim foarte atenți – acest lucru devine o spirală negativă ce merge în jos, în jos și în jos. Eu nu vreau acest lucru”, a mai spus Dijsselbloem.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*