Cutremurul din Italia văzut prin ochii unor martori: „Pământul părea mai degrabă o navă ce trecea printr-o furtună” / Momentul emoţionant când o fetiţă de 10 ani este scoasă de sub dărămături după 17 ore – VIDEO

  • Adelina Mitrache
  • 25 august 2016
  • Externe
amatrice

Supravieţuitorii cutremurului din Italia au descris momentele de groază prin care au trecut în momentul în care clădirile au început să se zdruncine în timpul nopţii, informează BBC.

Unul dintre martorii cutremurului din Italia a povestit jurnaliştilor de la BBC cum auzea „femei strigând după copiii lor”, în timp ce altul povesteşte cum pământul se simţea mai degrabă ca o „navă ce trecea printr-o furtună”.

Majoritatea celor care şi-au pierdut viaţa în urma seismului locuiau în Accumoli, localitate situată foarte aproape de epicentru şi în Amatrice, aşezare distrusă aproape în întregime de cutremurul de 6,2 ce a zdruncinat centrul Italiei.

„Am fost trezit de cutremurul puternic şi am sărit în maşină pentru a merge în Accumoli şi a oferi ajutor, ştiind că acolo vor fi multe pagube. Când am ajuns în zonă am fost şocat de ce am văzut; toate casele erau la pământ. Oamenii zăceau pur şi simplu pe străzi, iar cei conştienţi umblau plini de sânge prin dărămături, printre care mai multe femei ce strigau după copiii sau soţii lor”, povesteşte Gianni Palotta pentru BBC.

 „Sunt fotograf şi în această dimineaţă, după cutremur, am condus aproape două ore şi am ajuns în Amatrice în jurul orei 5.00. În acel moment am fost şocat de modul în care arăta zona. Întregul oraş era distrus, nu exista curent electric şi telefoanele nu funcţionau. Totul părea că fusese bombardat, aproape 95% din locuinţe erau culcate la pământ. Am vorbit cu 10 oameni şi toţi erau în stare de şoc;  fiecare pierduse pe câte cineva. Sunt atâtea case distruse încât mă tem că nu vor mai găsi prea mulţi supravieţuitori”, declara Stefano Sbrulli din Amatrice.

Copilul scos de sub moloz. Salvatorii strigau „Este în viaţă”

Cu toate acestea, o fetiţă de 10 ani a fost descoperită în viaţă, sub dărămăturile unei clădiri din oraşul Pescara del Tronto, după 17 ore de la cutremurul devastator. Copilul a fost scos de sub moloz de salvatorii care strigau „este în viaţă”, în timp ce scoteau cu mâinile resturi din clădirea prăbuşită.

Momentul, surprins de camerele de filmat, îl arată pe un bărbat în timp ce spune „Se aude ceva de aici. Linişte! Linişte! Haide Giulia, haide…ai grijă la cap!”, apoi se vede cum fetiţa este salvată de sub dărămături şi dusă la un punct de ajutor.

Acesta a fost însă doar un scurt moment de bucurie după mai bine de 24 de ore. Cel puţin 247 de persoane au murit, printre care mulţi copii, iar alte sute au fost rănite în urma cutremurelor produse în cursul nopţii de marţi spre miercuri în centrul Italiei, anunţă autorităţile italiene.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *