Ultimele Știri

Curtea Supremă: Gazele de șist ”chiar nedefinite şi nereglementate” sunt de interes național

În Monitorul Oficial al României din 21 august a fost publicată hotărârea Curţii Supreme prin care gazele de sist sunt incluse în categoria „resurselor de petrol”.

Decizia Curții Supreme vine ca o lovitură dură  pentru activiștii de mediu. Toate procesele intentate companiei Chevron de activiștii de mediu au fost blocate de magistrați sau stagnează pe rolul instanțelor de judecată. Gazele de șist ”chiar nedefinite şi nereglementate” au fost declarate aberant de interes național de Curtea Supremă.

Cum poți defini ceva ca resursă de petrol, când tu nu ai o legislație în domeniu, iar gazele de șist nu sunt incluse în Legea Petrolului?

Pe tema gazelor de șist magistrații au acționat aproape în totalitate într-o singură direcție, și anume în favoarea Guvernului de la București și a corporației americane Chevron. 

This is Romania! This is justice from Romania!

jandarmi

Judecătorii Curții Supreme au fost solicitați să reglementeze chestiunea de drept de magistrații Curții de Apel Bacău care judecă, în recurs, două dosare care au ca obiect anularea hotărârilor pronunţate de două consilii locale din judeţul Vaslui (Consiliul Local Pungesti şi Consiliul Local Alexandru Vlahuţă) au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul respectivelor comune, iar hotărârile au fost validate de Tribunalul Vaslui care a respins acţiunile Prefecturii care solicitase instanţei anularea lor.

Nu mai puţin de 15 consilii locale din judeţul Vaslui au decis în 2013 interzicerea pe teritoriul comunelor explorarea şi exploatarea gazelor de şist, după ce compania americană Chevron a obţinut avize pentru explorarea gazelor de şist în mai multe perimetre din județul Vaslui.

A Romanian protester argues with Romanian gendarmes after protesters teared down the fence of the exploring perimeter of US energy giant Chevron in Pungesti, Romania on December 7, 2013. Around 500 anti shale gas protesters from around Romania gather on December 7, 2013 in Pungesti to protest against the first exploring station to be built in the eastern village of the country. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU        (Photo credit should read DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

”Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Bacău – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, prin Încheierea din 26 februarie 2015, pronunţată în Dosarul nr. 3.903/89/2013, şi, în consecinţă, stabileşte că: Dispoziţiile art. 1 din Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se interpretează în sensul că gazele de şist se includ în categoria „resurselor de petrol” ce fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român.”, se arată în hotărârea pronunţată pe 29 iunie de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Magistraţii Curţii Supreme au reţinut în motivarea hotărârii că ”gazele de şist – chiar nedefinite şi nereglementate ca atare prin Legea nr. 238/2004 şi prin Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare – întrunesc caracteristicile gazelor naturale chiar dacă nu sunt expres enumerate de art. 1 alin. (3) din Legea nr. 238/2004 şi pot fi încadrate în noţiunea de „petrol” astfel cum aceasta este definită prin art. 1 alin. (2) din Legea nr. 238/2004, întrucât aceste gaze prezintă o anumită compoziţie fizico- chimică (amestec de hidrocarburi naturale) şi o anumită stare de agregare (starea gazoasă) şi sunt localizate şi acumulate în scoarţa terestră.

Astfel, Înalta Curte reţine că resursele neconvenţionale de gaze naturale de şist intră în categoria mai largă a „resurselor de petrol” ale României, care, potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 238/2004, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român.”

Chevron s-a retras din România, în luna februarie, după ce prețul petrolului a intrat în colaps, astfel investiția nu putea aduce profiturile dorite de americani. 

2013102194036830706_8

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*