Ultimele Știri

Curtea Supremă a decis redeschiderea dosarului Mineriadei

Instanţa supremă a confirmat decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

În anchetă sunt vizate circumstanţele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.

România a fost obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei. Curtea a subliniat obligaţia statului de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora. CEDO a arătat în decizia sa că ceea ce s-a întâmplat în 1990 la Bucureşti „constituie o crimă împotriva umanităţii, comisă ca parte a unui atac extins şi sistematic, direcţionat asupra populaţiei civile”.

„În cauza ce formează obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstanţele în care, în cadrul evenimentelor produse în municipiul Bucureşti, în perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau rănirea prin împuşcare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Secţiei parchetelor militare au propus infirmarea parţială a rezoluţiei nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, şi redeschiderea urmăririi penale în această cauză, precum şi infirmarea rezoluţiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 şi 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică”, a precizat Parchetul General într-un comunicat.

Redeschiderea urmăririi penale urmează să fie supusă, conform legii, confirmării unui judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Este o soluţie normală, zic eu, chiar dacă e luată după foarte mult timp, nepermis de mult timp. Numai că acest dosar e complex, adică în afară de tragerea la răspundere penală a celor care s-au ocupat de represiunea asupra manifestanţilor, mai exista un dosar important cu pagubele imense care s-au produs României prin deplasarea în capitală a minerilor. Dosarul este gata, trebuie să meargă unde îi e locul şi unde au decis şi judecătorii CEDO, adică la instanţă. Procedurile au fost desfăşurate corect, părţile vătămate au fost audiate în totalitate, vinovăţia e stabilită prin probe, inclusiv un jurnal al acţiunilor de luptă de la armată, care confirmă implicarea unor persoane din sfera politică, care conduceau atunci România”, a declarat Dan Voinea, fost procuror militar.

În dosar sunt 34 de învinuiţi, printre care Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac. Ei sunt acuzaţi de infracţiuni contra păcii şi omenirii şi omor, însă în urmă cu şase ani s-a dispus netrimiterea lor în judecată.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*