Ultimele Știri

Curtea Internațională de Justiție: Serbia nu a comis acte de genocid în Croația

razboiul balcanic

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a decis, astăzi, că Serbia nu a comis acte de genocid în Croația în timpul războiului din Balcani.

Guvernul croat a acuzat în 1999 Serbia de comiterea unor acte de genocid în orașul Vukovar și în alte localități în 1991, în timp ce Serbia a depus plângere în 2010, împotriva Croației, pe care o acuză de expulzarea a peste 200.000 de sârbi din Croația.

Peste 150.000 de persoane au murit în timpul războiului din perioada 1991-1995, când Croația s-a rupt din Iugoslavia.

Orasul croat Vukovar a fost devastat timp de trei luni în 1991, cât a fost ocupat de sârbi, iar Croația i-a acuzat pe sârbi de „epurarea etnică” întreprinsă în regiune, omorând peste zece mii de croați, iar alți 7 mii au fost exterminați în lagăre de concentrare.

Patru ani mai târziu, armata croată a bombardat zona majoritar sârbă Krajina, forțând aproximativ 200.000 de persoane să-și abandoneze locuințele.

Un complet de 17 judecători au decis definitv că Serbia nu a comis acte de genocid în război.

„Croația nu a reușit să dovedească afirmațiile că actele de genocid au fost comise de către Serbia”, a declarat președintele Curții Internaționale de Justiție, Peter Tomka.

Potrivit judecătorului, precum și forțelor sârbe și croate, în timpul conflictului din Balcani din anii 1990 a fost destul de multe infracțiuni, dar nu există nici o dovadă că aceste crime au fost destinate să comită un genocid.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*