Ultimele Știri

Curtea Europeană de Justiţie: Timbrul de mediu impus de Rovana Plumb este ilegal

Rovana Plumb

Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg a decis la începutul acestei săptămânii că achitarea timbrului de mediu pentru maşinile aduse din import este ilegală.

Această măsură impusă de către Rovana Plumb, în perioada când era ministru al Mediului, este considerată de Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg că fiind discriminatorie, fapt pentru care a decis că scutirea de la plata timbrului auto favorizează vânzările de autoturisme second hand şi descurajează importurile de vehicule similare, ceea ce este interzis de legislaţia europeană. Practic, prin această decizie, lidera PSD- Rovana Plumb a fost umilită de Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg demonstrându-i că a obligat o mulţime de români să plătească ilegal timbrul de mediu pentru maşinile aduse de afară.

Instanţa europenă s-a pronunţat, marţi, în speţă Manea, chestionată fiind de către Curtea de Apel Braşov, prin care Mihai Manea a reclamat faptul că pentru o maşină pe care a dorit să o aducă din Spania, statul i-a cerut achitarea timbrului de mediu. De fapt, acesta a reclamat că pentru maşinile de mâna a două înmatriculate între 1 ianuarie 2007 şi 1 ianuarie 2013 taxa este zero. Trebuie precizat că în perioada 2007-2013, taxa auto a fost schimbată de mai multe ori, din cauza că nu era conformă cu regulile Uniunii Europene.

Maciej Szpunar, avocatul general al Curţii de Justiţie din Luxemburg, a susţinut că introducerea timbrului de mediu este o modalitate incorectă a statului de a-şi îndeplini obligaţiile legale.

„În consecinţă, beneficiază de scutire cumpărătorul autovehiculului, care este exonerat de obligaţia de plata a taxei la înmatricularea autovehiculului pe numele sau, în timp ce dreptul la rambursarea taxei anterioare, neconformă cu dreptul Uniunii, aparţine persoanei care a plătit-o, adică actualului vânzător al autovehiculului sau unuia dintre proprietarii anteriori în cazul în care autovehiculul a fost deja vândut între dată plăţii taxei anterioare şi dată intrării în vigoare a noii taxe.

Prin urmare, chiar dacă beneficiul trezoreriei care decurge din perceperea taxei neconforme cu dreptul Uniunii va fi astfel compensat, de acest fapt nu profită persoană îndrituită la beneficiul rambursării taxei, ci o persoană terţă. Persoană îndrituită va recupera din preţul vânzării cel mult valoarea reziduală a taxei încorporate în valoarea autovehiculului, care va fi însă rareori egală cu valoarea taxei efectiv plătite şi, cu siguranţă, această suma nu va include dobânda datorată”, a precizat în analiză să finală avocatului general al Curţii de Justiţie din Luxemburg.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*