Ultimele Știri

Curtea Constituțională a fost sesizată în privința controversatei legi a securității cibernetice

Partidul National Liberal a sesizat, astăzi, Curtea Constituțională asupra Legii privind securitatea cibernetică a României, care a trecut de plenul Senatului.

Chiar dacă colegii lor din Senat au votat pentru adoptarea legii care permite serviciilor secrete și ministerelor să aibă acces, fără mandat, la datele clienţilor de internet şi telefonie, 69 de deputaţi PNL atacă la Curtea Constituţională prevederile legii securităţii cibernetice a României, argumentând că astfel se vor restrânge drepturile și libertățile cetățenilor.

„Această nouă tentativă a Guvernului Ponta de a încerca să permită serviciilor de informaţii, unor instituţii de autoritate, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, să intre cu bocancii în viaţa privată a cetăţeanului român reprezintă o gravă încălcare a democraţiei şi o gravă încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului român. Noi, ca liberali, nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, a spus Ludovic Orban.

Liberalii consideră că această lege oferă, „sub pretextul protecției împotriva atacurilor cibernetice”, posibilitatea accesării oricărui fel de date „la bunul plac al puterii executive, fără existența vreunui control al societății civile”, asta după ce au fost organizate mai multe proteste în Cluj și București.


bucuresti-1

 

bucuresti-3

Sistemului National de Securitate Cibernetică, care ar trebui constituit după decizia luată de Senat, presupune ca conducatorii să desemneze persoane abilitate să desfașoare activități de control, care, au dreptul să solicite declarații sau să facă inspecții informatice fără avizul celui vizat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*