Curtea Constituţională a decis că majorarea salariilor angajaților din Transporturi este neconstituțională, însă a admis acordarea unui spor de 15% pentru persoanele cu doctorat

  • Nicoleta Ungureanu
  • 14 septembrie 2016
  • Social

Curtea Constituţională (CCR) a decis miercuri acordarea unui spor de 15% celor cu doctorat, care lucrează în Ministerul Transporturilor. Pe de altă parte, a clasat ca fiind neconstituțională legea de aprobare a OUG 68/2015, prin care salariile de bază ale personalului din cadrul Ministerului Transporturilor au fost majorate cu 57,5%.

Legea care presupunea majorarea salariilor angajaților din Transporturi este neconstituțională deoarece ”creează discriminări în raport cu celelalte categorii de funcţionari aflaţi în aceeaşi situaţie”, susține Curtea Constituțională.

”Am admis sesizarea care se referă la Ordonanţa 68/2015, legea de aprobare, textul prin care se acordau 23 de clase de salarizare în plus salariaţilor din Ministerul Transporturilor, aşa cum Guvernul l-a şi criticat, şi noi am considerat că este neconstituţional deoarece creează discriminări în raport cu celelalte categorii de funcţionari aflaţi în aceeaşi situaţie. Am considerat că s-a încălcat articolul 16 din Constituţie cu privire la egalitatea în drepturi”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, la finalul şedinţei.

Legea fusese adoptată de Parlament pe 28 iunie 2016, presupunând o majorare salarială de 57,5%, începând cu 1 septembrie 2016.

”Acordarea unei majorări salariale suplimentare doar pentru personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Transporturilor are caracter discriminatoriu şi va duce la inechităţi între personalul din aparatul propriu al ministerelor. Prin aplicarea cumulată a prevederilor ordonanţei cu amendamentul adoptat de Parlament, personalul din Ministerul Transporturilor ar urma să beneficieze de o creştere salarială de peste 150%, comparativ cu luna septembrie 2015. Măsura propusă generează presiuni financiare suplimentare asupra cheltuielilor bugetului general consolidat de circa 3,4 milioane de lei, pentru anul 2016 şi 13,6 milioane de lei, pentru 2017”, şi-a motivat Executivul sesizarea de neconstituţionalitate.

Contestată este și majorarea de 10% a salariului pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi din cele aflate în coordonarea prim-ministrului şi cele aflate sub controlul Parlamentului, în cazul în care, fie sunt structuri nou înfiinţate, fie contractul colectiv de muncă a expirat.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *