Ultimele Știri

Cunoscutul jurnalist basarabean Constantin Tănase a încetat din viață

Editorialistul avea 65 de ani, iar motivul decesului este o boală incurabilă de care suferea. Constantin Tănase s-a stins într-un spital din capitala Moldovei.

Moldova a avut întotdeauna o mână de oameni care indiferent de schimbarea vectorului politic își păstrau principiile și valorile care i-au consacrat ca personalități. Puțini din aceștia și-au păstrat verticalitatea. Printre cei care s-au luptat cu îndârjire și fără frică pentru libertatea moldovenilor și unirea lor cu România, a fost Constantin Tănase.

Constantin Tănase s-a născut la 24 iunie 1949, în comuna Nemţeni, judeţul Lăpuşna. După absolvirea liecului din satul natal în 1966, Constantin Tănase s-a înscris la Facultatea de Litere a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău, pe care o termină cu menţiunea „diploma roşie”.

A activat în calitate de profesor, director de studii, iar, după ce şi-a susţinut teza de doctor în filologie, editează monografii. În  timpul aniilor 1988-1990 a fost secretar ştiintific al Comisiei de terminologie de pe lângă AŞM. În 1991-1993 a fost deputat în primul Parlament al RM, iar în 1994-1996 – în calitate de director al Centrului Naţional de Terminologie a iniţiat şi realizat un vast program de editare a dicţionarelor de terminologie şi punere în circulaţie în limba română a documentaţiei oficiale, actelor de identitate. În 1996 a fost consilier al preşedintelui Mircea Snegur, iar din 1997-2001 a fost redactor-şef adjunct, redactor-şef şi director al ziarului FLUX.

În 2001, împreună cu echipa sa de la FLUX, care l-a urmat cu fidelitate, lansează Cotidianul Naţional Independent TIMPUL.

A editat volumele de publicistica „Ochiul lui Esop” (2000), „Patria vuinda” (2001), „Hotii de mituri” (2004), „Blestemul de a fi” (2009) si „Groapa cu lei” (2014).

A fost decorat cu medaliile „Meritul Civic” și „Mihai Eminescu”. Cavaler al „Ordinului Republicii”, apoi în 2004 a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor, iar in 2014 cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer. Este laureat al Premiului Național în domeniul jurnalismului.

Anul acesta, la data de 12 iunie, Constantin Tanase și-a lansat la București cea mai recentă carte „Groapa cu lei”, iar pe 15 iunie, la invitatia conaționalilor, și-a prezentat volumul în localitatea Altea, Spania.

Ultimele cuvinte ale Maestrului:

“Moscova nu este partenerul nostru strategic, ci dușmanul nostru strategic – Îmi amintesc cu câtă mânie proletară s-au izbit asupra mea atunci când am scris că Moscova nu este partenerul nostru strategic, ci dușmanul nostru strategic. Uite că așa și s-a întâmplat.Azi, Moscova, este pentru RM focarul de unde pornesc toate relele. Alegerile din 30 noiembrie trebuie câștigate de partidele din fostul arc guvernamental. Câștigăm alegerile din 30 noiembrie, câștigăm țara!”, Constantin Tănase.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*