Ultimele Știri

„Cuminţenia Pământului” va fi găzduită de Muzeul Satului

Sculptura „Cuminţenia Pământului“ va fi găzduită de Muzeul „Dimitrie Gusti“ într-o primă fază, urmând ca lucrarea să fie itinerantă în ţară şi să fie expusă și în alte locuri, anunță ministrul Culturii, Corina Şuteu.

„Faptul că, într-o primă fază, „Cuminţenia Pământului“ va fi găzduită de Muzeul „Dimitrie Gusti“ nu înseamnă că ea va fi accesibilă doar bucureştenilor: în viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerată în România, urmând să fie expusă în contexte speciale, în muzee de artă, galerii etc.”, a exprimat ministrul Corina Şuteu.

Ministerul Culturii recunoaște că includerea sculpturii lui Brâncuşi la Muzeul „Dimitrie Gusti” este atipică, dar că ministerul doreşte prin această decizie ca Muzeul Satului să fie regândit într-un mod contemporan

„Într-adevăr, Muzeul Satului e unul de etnografie, iar includerea unei capodopere a avangardei de secol XX într-o astfel de instituţie este atipică. Modalitatea de achiziţie a „Cuminţeniei Pământului“ a fost, însă, ea însăşi o premieră pentru România, iar Ministerul Culturii îşi doreşte să creeze un cadru dedicat, unic, pentru această lucrare, care să servească drept punct de plecare pentru o regândire contemporană a Muzeului Satului în integralitatea sa, începând cu un proiect arhitectural de expunere, supus dezbaterii publice şi menit integrării acestei opere în ansamblul artistic de la Şosea. Această regândire a Muzeului Satului pornind de la „Cuminţenia Pământului“, dincolo de percepţia publică actuală, reprezintă, în ultimă instanţă, recunoaşterea naturii prin definiţie vii a muzeului ca instituţie.”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*